nu
Weerbericht Delden
onbewolkt
19:00
-2°
onbewolkt
22:00
-5°
onbewolkt
01:00
-6°
onbewolkt
04:00
-7°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

agenda

>

deldense boekenmarkt

Terug

Deldense boekenmarkt

Wat in 1992 begon als een kleinschalige boekenmarkt, is inmiddels uitgegroeid tot een grote traditie. Ieder voorjaar verkoopt de Stichting Vrienden van de Oude Kerk duizenden boeken aan bezoekers uit de hele regio. De opbrengst van de populaire boekenmarkt wordt gebruikt voor onderhoud en de instandhouding van het Deldense Rijksmonument, de Oude Blasius. Op 17 en 18 maart wordt alweer de 26e editie gehouden. Bezoekers zijn op beide dagen van harte welkom in ‘De Voorhof’ van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Aanbod

Literaire romans, kinderboeken, flora en fauna en nog ruim twintig andere genres: het aanbod van de boekenmarkt in ‘De Voorhof’ bij de Oude Blasiuskerk in Delden is enorm. En dat terwijl de Vrienden van de Oude Kerk inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ieder jaar worden de boeken nauwkeurig geselecteerd en ingedeeld in categorieën. Alleen boeken die goede staat verkeren, gaan in de verkoop. Ook wordt er ‘doorgeselecteerd’: boeken die een paar jaar op rij niet aan de man worden gebracht, neemt de organisatie uit de roulatie. Naast boeken is er ook een kleine selectie aan cd’s.

Grote interesse

De boekenmarkt in ‘De Voorhof’ wint ieder jaar aan populariteit en trekt mensen uit de hele regio naar Delden. De laatste jaren staat er bij de start op beide dagen steevast een wachtrij van enkele tientallen mensen voor de deur. “Omdat er veel boeken worden verkocht is het aanbod het jaar daarop weer heel anders”, vertelt voorzitter Jan Schut van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk. “Dat maakt het erg interessant voor verzamelaars of mensen die naar iets specifieks op zoek zijn. Daarnaast komen de boeken overal vandaan, waardoor er geregeld bijzonder exemplaren te vinden zijn.”

Doel en opbrengst

De markt begon klein, maar groeit nog ieder jaar. “We zijn toentertijd begonnen om geld te genereren voor het onderhoud van de kerk. De opzet en de opbrengst waren in het begin natuurlijk wel veel kleiner.” De stichting haalde begin jaren negentig enkele honderden guldens op met de markt. “Tegenwoordig praten we over bedragen tussen de 4000 en 5000 euro.” In 2017 werd het laatste genoemde bedrag gehaald.

Het geld is hard nodig omdat de externe steun voor het monument steeds minder wordt. Mede door de inbreng van de stichting is de huidige staat van de kerk echter uitstekend. “Het monument heeft naast een kerkelijke functie natuurlijk ook een historische waarde. Het is een van de iconen van Delden. Het is belangrijk dat we dit monument in goede staat doorgeven aan de volgende generaties.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.