nu 15°
Weerbericht Delden
onbewolkt
02:00
12°
onbewolkt
05:00
onbewolkt
08:00
10°
onbewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

mededelingen

>

holtbar doorgegeven aan familie sanchez uit delden

Terug

Holtbar doorgegeven aan familie Sanchez uit Delden

De Holtbar, het doorgeefcompliment voor duurzame projecten, is voor de 17e keer doorgegeven. Familie Sanchez uit Delden heeft de Holtbar gekregen uit handen van Bart Schurink. Zij krijgen de Holtbar voor hun inzet voor duurzaamheid en de familiedynamiek die ontstaat als duurzaamheid zo in de genen zit.

“Toen ik de Holtbar kreeg, wist ik eigenlijk ook meteen aan wie ik de Holtbar daarna wilde doorgeven”, vertelt Bart Schurink. “Familie Sanchez vind ik een inspirerend voorbeeld voor andere gezinnen. Mignon is bijvoorbeeld bezig met het fietsplan met de e-bikes, William is toch maar even een eenmansfractie met GroenLinks in de raad en vooral: je ziet dat de hele familie ermee bezig is, dat geeft een mooie dynamiek!”

Hot item
Mignon en William kennen elkaar via Aegee in hun studententijd in Amsterdam. Mignon is geboren in Delden, William op de Filipijnen. Als 15-jarige kwam William naar Nederland. “Ik was verbaasd over de hoeveelheid eten en afval dat weggegooid wordt hier, ik was hergebruik gewend” vertelt William. “Het keerpunt – dat ik van passief naar actief werd qua duurzaamheid - kwam toen bij Aegee aan mij werd gevraagd om een congres over duurzaamheid te organiseren. Daardoor ging de knop om”. Mignon ziet duurzaamheid als visie, niet als ‘hot item’. “Ik geloof in de kracht van kleine getallen, dat we bewust consumeren”.

Geen pluktuin
“We zien de wereld soms als één grote pluktuin, dat gaat niet”, aldus Mignon. Mignon hoopt vooral elkaar aan te steken met juist ook de kleine dingen die je kunt doen. “In de wasstraat vroeg ik pas nog of het water gerecycled wordt. Het antwoord was nee. Ik vraag dan toch vriendelijk of ze aan de baas willen laten weten dat er iemand naar gevraagd heeft”.En zo somt Mignon al pratend nog veel meer voorbeelden op: van ballonnen tot de bloemen die worden gekocht en van fairtrade chocola tot de plastic bekertjes die best vervangen kunnen worden door gewone bekers. “Het zou goed zijn als we het gebruik centraal stellen, dat we bewust kiezen, hoe lastig dat soms als consument ook is”.

Van fietswegen tot douchen
De kinderen Inés (9), Alec (8) en Hugo (5) zijn ook flink met duurzaamheid bezig. Alec rende als 2-jarige al achter de vuilniswagen aan en was toen al bezig met het scheiden van afval. “Duurzaamheid is leuk, maar… we houden wel van lang douchen en soms is de gft wat vies,” vertellen Alec en Inés. Ze vervolgen: “Met duurzaamheid houd je de natuur schoon en gebruik je minder energie; met duurzaamheid ben je dus goed bezig! We letten op de lampen, we scheiden afval, we hebben kippen, veel planten in de tuin en we doen de deuren dicht voor de warmte”. Alec sluit af met een idee. Hij denkt even diep na en roept dan: “Er moeten meer fietswegen komen én…misschien is het ook wel een idee om om de dag te gaan douchen!”.

De Holtbar is bedoeld als aanmoediging voor een persoon of groep die zich op een bijzondere manier inzet voor duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de ontvanger zelf iemand uitzoekt om de Holtbar aan over te dragen. Het is sinds oktober 2016 de 17e keer dat het compliment is doorgegeven. Kijk voor de reis van de Holtbar tot nu toe op www.hofkracht.nl/holtbar.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.