nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

actiegroep goederenvervoer hof van twente verlegt focus

Terug

Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente verlegt focus

De Twentekanaallijn zal niet worden omgebouwd als onderdeel van het PHS-GON, en massaal goederenvervoer over het spoor door Delden is daarmee van de baan. Toch betekent dit niet dat er in de toekomst geen zware transporten of gevaarlijke stoffen door Delden komen. Binnen het vastgestelde geluidproductieplafond, volgend uit de wet Swung, kan met een frequentie van een beperkt aantal treinen per week dit tracé worden gebruikt, zoals blijkt uit de zogenaamde Caprolactamtrein. En de wet Basisnet opent de mogelijkheid voor vervoer van gevaarlijke stoffen, eveneens binnen het vastgestelde geluidproductieplafond.

De AGH laat weten de situatie goed in te gaten te blijven houden en heeft zich hiervoor een aantal doelen gesteld. “In een recente bestuursvergadering hebben we ons de vraag gesteld hoe we nu verder gaan”, zo laat de actiegroep weten. “Na de aanvankelijke euforie over het voor de Hof van Twente zo gunstig uitgevallen besluit, zullen we toch door moeten gaan met de AGH.”

De actiegroep zal onder andere gaan controleren of de normen op het gebied van geluid (52 dB) en vervoer van gevaarlijke stoffen (maximaal 3.000 ketelwagens per jaar) door ProRail worden gerespecteerd. Ook wil de AGH op alle mogelijke manieren zien te voorkomen dat de geluidproductieplafonds worden verhoogd. “Wij willen plannen daartoe vroegtijdig signaleren en contacten hierover met Tweede Kamerleden onderhouden. Een eventuele wijziging moet namelijk langs de Tweede Kamer.”

“Verder blijven wij ijveren voor alternatieven waarbij goederenvervoer en reizigersvervoer gescheiden worden; concreet de Noordtak en ons Twentekanaalplus plan. Daarbij zullen we waar dat zinvol is blijven samenwerken met gemeentebestuur en -raad van Hof van Twente, alsmede met de andere actiegroepen. Want als één ding duidelijk is geworden: de invloed via burgerinitiatieven en -protesten op de besluitvorming in Den Haag is groot.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.