nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

agh kom naar informatieavond over spoorgoederenvervoer

Terug

AGH: ‘Kom naar informatieavond over spoorgoederenvervoer’

De actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente roept alle inwoners van Delden op om naar de informatieavond over het spoorgoederenvervoer te gaan. Deze zal gehouden worden in het gemeentehuis in Goor op donderdag 13 juni van 17. 00 uur tot 21.00 uur.

Op de inloopavond zullen verschillende deskundigen van het ministerie I&M en Prorail aanwezig zijn. Er zal om 17.30 uur en 19.15 uur een plenaire presentatie gegeven worden, waarna de aanwezigen vragen kunnen stellen aan de diverse deskundigen. De AGH is op deze avond ook aanwezig en deelt flyers uit om zo het huidige aantal van 160 leden verder uit te breiden.

De actiegroep hoopt dat de inwoners van Delden de ernst van de situatie inzien voor het te laat is. “De MER1 heeft de consequenties doorgerekend voor 1 of 2 goederenpaden. Per pad komen 36 extra goederentreinen per etmaal over het spoor. Voor de Twentekanaallijn, veruit het duurste alternatief van de vier, zou het betekenen dat de lijn over grote delen verdubbeld en geheel geëlektrificeerd wordt. Omdat niet aan de geluidsnormen wordt voldaan, komen er door heel Delden 4 meter hoge geluidschermen. Ter vergelijking: de nok van een gewoon huis is ongeveer 6 meter hoog, dus Delden wordt geheel doormidden gesneden.”

En niet alleen de aanpassingen aan de spoorlijn en de vele goederentreinen zijn een probleem, maar de kans is groot dat er levensgevaarlijke stoffen door het centrum van Delden worden vervoerd. “Naast deze MER1 gebeuren er nog veel meer zaken die onze spoorlijn, woonplaatsen en omwonenden bedreigen. Zo wordt er op 2 juli een voltallig debat in de Eerste Kamer gehouden over het wetsontwerp Basisnet. De wet Basisnet regelt het vervoer van gevaarlijke stoffen onder anderen over het spoor.”

De plannen, die al door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd, leggen een plafond voor de Twentekanaallijn van maar liefst 3000 ketelwagens met gevaarlijke stoffen per jaar. “Dit betreft 1700 wagons LPG, 200 wagons ammoniak, 1050 wagons benzine, 50 wagons acrylonitril, 50 wagons fluorwaterstof. Het is wachten op een dodelijke treinramp à la Wetteren (België) waar acrylonotril weglekte in de riolering en oppervlaktewateren. Wanneer deze wet in werking treedt dan heeft dat niets met deze MER1 te maken en mogen deze stoffen zónder extra veiligheidsmaatregelen door Goor en Delden rijden.”

advertenties

10 jun 2013

“Het is nog geen gelopen race maar wel zaak dat wij actief voor onze leefomgeving opkomen.

Zie ook: http://www.mooilochem.nl/leefomgeving-spoor-lochem-bedreigd/”

Stichting Mooi Lochem 10-06-2013 @ 11:52 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.