nu 16°
Weerbericht Delden
lichte regen
08:00
17°
lichte regen
11:00
18°
lichte regen
14:00
20°
lichte regen
17:00
19°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

bewoners gebied kanaaldijk eisen ontheffing

Terug

Bewoners gebied Kanaaldijk eisen ontheffing

Delden – 27-12-2011 – De bewoners aan het gebied aan de Kanaaldijk leven in onmin met de Rijkswaterstaat. De bewoners willen graag een ontheffing voor het rijden over de Kanaaldijk. Anders moeten zij via Hengelo omrijden om naar Delden te kunnen.

Op verschillende plaatsen in het gebied rond de Kanaaldijk van Delden naar Hengelo wordt sluipverkeer geweerd. Naast de Kanaaldijk betreft het de parallelweg van de N346 Hengelo/Delden en de omgeving van het spoortunneltje onder de A35. De bewoners in dat gebied behoren tot de gemeente Hof van Twente, maar zijn in feite afgesloten van hun gemeente. Officieel moeten mensen die langs wegen als de Dekkersweg en de Nijhuisveldweg wonen ver omrijden, via de Vikkerhoekweg in Hengelo.

Deze situatie zou geen probleem mogen zijn als de daadwerkelijke bewoners van dit gebied een beetje worden ontzien. Het gaat slechts op enkele adressen. Een aan een bewoonster van het gebied uitgeschreven bon werd na tussenkomst van de wijkagent weer ingetrokken.

Aanvraag ontheffing geweigerd

De bewoners hebben daarom gezamenlijk een ontheffing voor het rijden over de Kanaaldijk aangevraagd. Rijkswaterstaat nam meer dan een half jaar de tijd voor het nemen van een beslissing. De ontheffing werd in de meeste gevallen geweigerd. De verkeersveiligheid zou door het verstrekken van een vrijstelling aan de bewoners verminderen. Gek genoeg kregen juist de bewoners van de enige twee adressen aan de Kanaaldijk wel een ontheffing. Dit terwijl zij als bestemmingsverkeer aan de onderborden al genoeg hebben. De overige bewoners zijn nu verwikkeld in een bezwaarschriftprocedure bij Rijkswaterstaat.

Eigendomsactes

Hoe Rijkswaterstaat zal beslissen op het bezwaarschrift is nog onbekend. Uit de hoorzitting te Arnhem is echter wel naar voren gekomen dat Rijkswaterstaat het met de bewoners eens is dat het verkeer naar agrarische terreinen ook bestemmingsverkeer kan zijn.

Één van de bewoners had altijd van zijn vader begrepen, dat hij officieel het recht heeft om de Kanaaldijk te gebruiken. Het kadaster heeft daadwerkelijk enkele antieke erfdienstbaarheden gevonden, afgestoft en gekopieerd. De stukken stammen uit het begin van de jaren dertig, toen voor het graven van het kanaal grondtransacties met de boeren in het gebied nodig waren. De eigenaar van het ‘heersende erf’ kan zijn recht nu nog altijd laten gelden. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat de bewoners afgelopen week te kennen gegeven dat zij graag bewijzen zien van het eigendom van agrarische grond aan zuidzijde van het kanaal. Wat dat betekent voor het bezwaar is nog onbekend.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.