nu 13°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
13°
onbewolkt
08:00
17°
onbewolkt
11:00
21°
onbewolkt
14:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

bezinningsmonument vertrek klaar voor plaatsing bij treinstation delden

Terug

Bezinningsmonument ‘Vertrek’ klaar voor plaatsing bij treinstation Delden

Het bezinningsmonument ‘Vertrek’ is gereed en kan binnenkort geplaatst worden bij het treinstation in Delden. De 2 bij 5 meter grote plaat van Cortenstaal toont een groep van tien Joodse mensen die in 1943 op station Delden per trein naar Vught vertrokken om nooit weer terug te keren. Het idee is om het monument op 4 april 2016 officieel te onthullen. Dan is het precies 71 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting.

Vele malen keek Dick Lohuis op maandagochtend de trein na waarin zijn zoon juist vertrokken was richting de universiteit. De gedachten gingen op deze momenten vaak terug naar het verhaal over de tien Joodse mensen die vanuit Delden vertrokken en nooit meer terugkeerden. De amateurhistoricus ontdekte tijdens een onderzoek het document waarin het vertrek van de groep stond vermeld. In de jaren daarna bedacht Lohuis zich dat er een monument zou moeten komen op het station in Delden om de groep te herdenken. “Lang sluimerde de gedachte hier iets mee te doen, te laten zien hoe voornaam onze vrijheid is die we allemaal zo als gewoon ervaren”, zo vertelt Lohuis. De viering van 70 jaar bevrijding in 2015 gaf uiteindelijk de doorslag. “Nu of nooit, dacht ik.”

monument 2

Het idee werd voorgelegd aan Bertine en Bert Meinen van de stichting MIKC en hun reactie was enthousiast. Ook de organisatie van Delden Terug Naar Toen liet weten het initiatief graag te ondersteunen en zo kwam alles in een stroomversnelling. Kunstenaar Rob von Piekartz werd gevraagd de gedachten van Lohuis te vangen in een kunstwerk. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het huidige kunstwerk.”

Lohuis hoopt dat treinreizigers en andere voorbijgangers in de toekomst even stilstaan bij de gebeurtenissen van toen en nu. “Ik noem het ook een bezinningsmonument en geen herdenkingsmonument. Ieder dag stappen er mensen op de trein in Delden. Deze reizigers hebben de vrijheid om te vertrekken en om terug te keren. Dat had de groep van tien Joodse mensen niet.” Ook legt Lohuis de link met de actuele gebeurtenissen. “In Nederland leven we in vrijheid, maar dat is ook vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid. Er zijn genoeg plekken in de wereld waar mensen zelf niet de keuze hebben om te vertrekken of terug te keren.”

Het monument staat nu nog bij metaalbedrijf Doeschot in Hengevelde om verder te oxideren. “We gaan de komende tijd een plan maken voor de plaatsing en de onthulling. De dag dat Delden werd bevrijd, zou zich daar prima voor lenen.”

Gat in de begroting

Een aantal sponsoren heeft een bijdrage geleverd aan het monument, maar er is nog altijd een fors gat in de begroting. Lohuis hoopt dat inwoners zich geroepen voelen om een kleine bijdrage te leveren. “Tot op heden zijn er vier particulieren geweest die een bedrag beschikbaar hebben gesteld. Hopelijk stijgt dit aantal de komende tijd verder waardoor alle kosten gedekt kunnen worden.” Mensen die ene bijdrage willen leveren kunnen contact opnemen met MIKC via: info@mikc.nl

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.