nu 17°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

de geschiedenis van delden in beeld stadsbleek delden rond 1925

Terug

De geschiedenis van Delden in beeld - Stadsbleek Delden rond 1925

09.01.060 Stadsbleek ca. 1925 - De historische foto van deze week geeft een fraaie blik op het huis op de Stadsbleek aan de Hengelosestraat rond 1925. Een waterput van Bentheimersteen op deze locatie herinnert nog aan het vroegere bleekgebeuren. In en aan de put zijn nog initialen te ontdekken. De afkorting B.V. staat voor Berend Visschedijk die in 1819 een gemeentelijke bijdrage van Fl. 45,00 ontving voor het beheer van de put. De hondenkar was aan het begin van de 20e eeuw nog toegestaan. Na de trekhondenwet van september 1910 werd het nog oogluikend toegestaan. Pas in 1963 kwam er een officieel verbod om beroepsmatig met trekhonden te werken. De foto laat de lommerrijke entree van Delden zien.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Twents Streekarchief

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

09.01.060 Stadsbleek, wasscherij de Jong

Het Twents Streekarchief, een documentatiecentrum voor genealogie en historie, is in 1993 opgericht. De archieven en collecties omvatten informatie over heel Twente en randgemeenten in Salland, de Achterhoek en Duitse grensplaatsen. Naast een schat aan informatie heeft het archief een beeldbank met vele duizenden foto’s van Delden en omstreken.Het Streekarchief is ook op Twitter te vinden (klik). Een aanzienlijk deel van de collectie foto’s is tevens te vinden op www.mijnstadmijndorp.nl

Om ervoor te zorgen dat deze foto’s niet alleen in de archieven te vinden zijn, zal Nieuws uit Delden iedere vrijdag een historische afbeelding plaatsen met daarbij een beschrijving. Het Streekarchief vraagt de lezers verder om verhalen, opmerkingen of verbeteringen door te sturen naar beeldbank@twentsstreekarchief.org. Op deze manier kan het archief verder worden aangevuld.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.