nu 14°
Weerbericht Delden
licht bewolkt
05:00
11°
zwaar bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 1 verhalen op weg naar delden terug naar toenvan dday naar veday

Terug

Deel 1: Verhalen op weg naar 'Delden Terug Naar Toen' - Van D-Day naar VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal, een heuse stoomtrein en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 1: Van D-Day naar VE-Day

4th Canadian Armoured Division formation sign

Op de vroege morgen van 6 juni 1944 verscheen voor de Normandische kust van het Franse vaste land de grootste armada die de wereldzeeën ooit had bevaren. Operation Overlord ging van start en meer dan drieënvijftighonderd schepen brachten meer dan honderdvijftigduizend manschappen het kanaal over. Tijdens deze eerste landing kwamen naast de Amerikaanse, Britse en Franse eenheden ook Canadese troepen aan land om Europa te gaan bevrijden van het Duitse juk. De 4th Canadian Armoured Division die uiteindelijk Delden en omgeving bevrijd heeft op 4 april 1945 kwam echter pas eind juli 1944 aan land. De komende tijd zullen we deze divisie volgen in hun opmars richting Delden.

In september 1940 werden eenheden samengevoegd om de 4th Canadian Division te laten ontstaan. In de eerste twee opvolgende jaren werd er getraind als een infanterie divisie, maar in het jaar 1942 besloot de federale regering van Ottawa om deze eenheid om te vormen in een pantserdivisie. Deze reorganisatie vond in een record tijd van 5 maanden plaats onder leiding van de Canadese pantser oorlogsvoering specialist generaal Worthington. Tussen augustus en oktober 1942 werd de 4th Canadian Armoured Division naar Groot-Brittannië getransporteerd, alwaar men hun training afmaakte en nieuwe wapens ontving.

Delden terug naar toen 1

Aan het einde van juli 1944 landde de divisie in Normandië en werd toegevoegd aan de 1st Canadian Army. De eerste gevechten vonden plaats om de weg die tussen Caen en Falaise lag. Deze operaties kregen de naam Totalize en Tractable. In de namiddag van 8 augustus 1944 werd er samen met de 2nd Canadian Infantry Division een poging ondernomen om de Duitse verdedigingslijn te doorbreken. Door onervarenheid van de tankbemanningen die voor het eerst een gevecht aangingen en de sterke Duitse tegenstand waren de resultaten zeer mager. Hier bovenop kwam ook nog het feit dat de eenheden door Amerikaanse zware bommenwerpers werden verrast op een regen van bommen. Deze fout resulteerde in vele verliezen. Tijdens een verrassingsaanval in de nacht van 8 op 9 augustus verdwaalde een eenheid van The British Columbia Regiment en kwam terecht tussen de 12. SS-PzD die hen vrijwel elimineerden. Overlevenden werden opgevangen door voertuigen van de 1st Polish Armoured Division.

Op 14 augustus hervatte de 4th Canadian Armoured Division zijn aanvallen en onder operation Tractable werd de rivier Laison bereikt. De inname van Falaise werd aan de 2nd Canadian Infantry Division overgelaten zodat de 4th Canadian Armoured Division de Polen kon volgen in oostelijke richting. Er werd gezocht naar een doorwaadbare plek in de rivier de Dives. Ter hoogte van Damblainville stootte men op sterke Duitse tegenstand, echter het gelukte om eerst de rivier de Ante over te steken voordat de Dives werd overgestoken bij Morteaux-Couliboeuf.

advertenties

20 aug 2014

“mooie verhalen, maar ik mis het 2e deel. link?”

luuk 20-08-2014 @ 14:00 | 0 | rapporteer

Reageren

20 aug 2014

“Beste Luuk aan de rechterzijde is een dossier 'Delden terug naar Toen' aangemaakt. Hier zijn alle verhalen in opgenomen.”

rob 20-08-2014 @ 14:05 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.