nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 11 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday tot veday

Terug

Deel 11: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

Kijk voor meer informatie op www.dtnt.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 11: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Helemaal ongeschonden kwamen onze bevrijders niet door de strijd; bij houthandel Te Paske reed een Bren Carrier met tien soldaten aan boord op een landmijn. Allen verloren het leven. In het buurtschap Barlo was de boerderij van de familie Weenink door de Duitsers ingericht als een stelling; een kanon zorgde voor de nodige ellende aan geallieerde kant. De Engelsen riepen de hulp van de Royal Air Force in, die de boerderij en het kanon vernietigde middels een eskader jachtbommenwerpers. Zeven burgers, waaronder de vijf kinderen van de familie Weenink verloren daarbij het leven. De bevrijding werd duur betaald.

Terwijl het optrekken in noordelijke richting van de Canadezen en Engelsen nu valt onder Operation Plunder, overlijdt, zo zal de geschiedenis ons leren, onder erbarmelijke omstandigheden een jong Joods meisje uit Amsterdam in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het meisje had een dagboek bijgehouden, een dagboek dat haar geschiedenis wereldberoemd zou maken. De bevolking, in angst bijeen in kelders om te schuilen tegen bombardementen of overvliegende granaten, of reeds bevrijd door onze bevrijders, had hiervan (nog) geen weet.

delden terug naar toen 2

Op 31 maart 1945 werd de stad Winterswijk door de 53e Britse Infanterie Divisie ingenomen. Het druilerige regentje kon de bevolking uiteraard niet weerhouden hun bevrijders toe te juichen. De Canadese en Engelse troepen gingen langzaam maar onstuitbaar verder noordwaarts langs de lijn Varsseveld, Ruurlo, Goor, Delden en Almelo. Het zou nog even duren voordat al deze gemeenten konden vlaggen. De inname van Winterswijk ging niet zonder slag of stoot, komend in de rug van de verdedigers, dus vanuit Duitsland, moesten de Engelsen urenlang vechten om de stad te kunnen innemen. Tientallen Duitsers verloren daarbij het leven, ook de Britten leden flinke verliezen aan mankracht en materieel.

Na de inname en bevrijding volgde de Britse hoofdmacht; honderden voertuigen, Jeeps, Bren Carriers, tanks, vrachtauto’s en duizenden soldaten, zij sloten aan bij de naar het noorden verplaatsende frontlijn. In Lichtenvoorde werden door de Binnenlandse Strijdkrachten 110 Duitsers gevangen genomen; zij zagen moegestreden in, dat verzet verder geen heil meer had.

Andere landgenoten van deze gevangenen bliezen nog vele bruggen op in de hoop daarmee het optrekken te verhinderen, dan wel te vertragen. Tijdens één van de vele achterhoede gevechten aan de Slinge werden alle Duitsers gedood, alleen de Ortskommandant overleefde.

advertenties

05 nov 2014

“Even iets over de bloembollen actie, op de buitenkant staat; 10 rode tulpen- 10 witte hyacinten en 50 blauwe muscari.
Binnenin staat op de verpakking: 10 witte tulpen- 10 rode hyacinten en 50 blauwe muscari.
Wie kan mij vertellen wat er nu precies in de doos zit.”

gerrit 05-11-2014 @ 19:01 | 0 | rapporteer

Reageren

06 nov 2014

“Ik denk rode tulpen Gerrit, rode hyacinten heb ik niet eerder gezien ;-)”

Handjes 06-11-2014 @ 12:24 | 0 | rapporteer

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.