nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 13 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday tot veday

Terug

Deel 13: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

Kijk voor meer informatie op www.dtnt.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 13: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Eibergen werd bevrijd en ook Neede, de Honey tank van de broers (!) Edward en Lesly Foster reed behoedzaam Neede binnen, toen deze werd geraakt door een granaat uit een panzerfaust. Lesly kon zich redden en werd door omwonenden geholpen maar zijn broer kwam om het leven. Achterblijven bij zijn omgekomen broer was geen optie, zijn commandant ging verder, zo ook hij… Forrard On, toepasselijker kan het bijna niet, maar hoe moet die Lesly zich hebben gevoeld? Verschrikkelijk. Ten slotte werd die dag ook Borculo bevrijd.

delden terug naar toen 2

Zoals eerder omschreven vroegen de Engelse soldaten zich af waarom de weinige Nederlanders die op straat liepen allemaal gekleed waren in hun “Sunday Outfit”? Wel het is Pasen, de kerken stroomden vol. Alle diensten stonden waarschijnlijk in het teken van de aanstaande Bevrijding, in het teken van gebeden voor een snel einde van de oorlog en zo weinig mogelijk slachtoffers.

De Operation Forrard On plannen werden verder aangescherpt. De inlichtingendiensten en verkenningsvliegtuigen bevestigden geruchten dat alle bruggen over het Twentekanaal waren opgeblazen en aldus een onmogelijk te nemen barrière vormden. Steeds keken de Canadezen of er een brug kon worden gebruikt, steeds moesten zij verder trekken naar het noord-oosten omdat hun doel bleek opgeblazen door de zich terugtrekkende Duitsers. In de buurt van Gelselaar bij Lochem gingen twee brigades van het 1e Canadese Leger, de 10th Canadian Infantry Brigade en de 4th Canadian Armoured Brigade op hun doelen af, maar moesten elkaar kruisen. Provoosts van het Canadese Leger hadden hun handen vol aan het gescheiden houden van de colonnes voertuigen.

In Diepenheim probeerde een verkenningseenheid met twee Sherman tanks de brug over het Twente kanaal naar Goor te bereiken, er waren geruchten dat deze brug toch nog intact was. De op kop rijdende Sherman werd geraakt door een panzerfaust en belandde onbestuurbaar in de greppel naast de weg. De bemanning kon zich in veiligheid brengen en trokken zich op de overgebleven Sherman terug. Een dag later inspecteerde een motorrijder de toestand van de Sherman; hij werd staande naast zijn BSA door een Duitse sluipschutter doodgeschoten, de strijd duurt voort.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.