nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 14 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday tot veday

Terug

Deel 14: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

Kijk voor meer informatie op www.dtnt.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 14: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Meer oostelijk werd de Britse Guards Armored Division, een gevechtseenheid pur sang met vele overwinningen op hun conto, ingezet op weg naar de belangrijkste doelen van dat moment, Hengelo, Enschede en het Vliegveld Twente. Na de inname van voornoemde steden was het verdere doel de verovering van Oldenzaal, immers hier liepen spoorlijnen en wegen naar Duitsland en kon het 30th Corps verder op weg naar Bremen en Bremerhaven.

delden terug naar toen 2

Het Fliegerhorst Twente was tijdens de oorlog flink uitgebreid en was een belangrijke vliegbasis, belangrijk genoeg om in te nemen en wellicht zelf te gaan gebruiken! Aan het einde van die ochtend werd besloten om Enschede niet direct aan te vallen, maar om omtrekkende bewegingen te maken, oostelijk en westelijk van de stad. Zonder in detail te gaan, het plan mislukte, er werd overal hard gevochten met vele slachtoffers aan beide zijden en een groot verlies aan Engels materieel. ’s Avonds werd besloten zich in te graven en de nacht af te wachten, de bewoners hadden zich een andere Pasen voorgesteld en zaten verkleumd in hun kelders vol spanning de verdere gebeurtenissen af te wachten.

De gevechten in om rond Enschede en het verdere gebied tussen Zutphen en Delden gaan ook deze dag door, er vallen veel slachtoffers aan beide kanten, de Canadezen nemen heel veel Duitsers gevangen. De opmars geeft niet veel nieuw gewonnen terrein prijs, kapotte bruggen en slechte zandwegen zijn nog steeds een vertragende factor.

In Ruurlo vestigen twee regimenten van de Canadese 4e Pantserdivisie, het Lake Superior Regiment en het Lincoln & Welland Regiment, hun hoofdkwartier. Vele tanks en pantservoertuigen worden samengetrokken rond de gemeente. Zij hebben zojuist de opdracht gekregen om bij Delden het Kanaal over te steken en door te stoten naar de stad Almelo. Terwijl in de stad Enschede de Engelsen nog op verschillende plaatsen slag leverden met de vijand, trokken collega’s om de stad heen en gingen op weg naar hun volgend doel, Oldenzaal.

De Bevrijding van Hengelo verliep eigenlijk veel soepeler dan die van Enschede, gelukkig maar, de stad was eerder in de oorlog regelmatig doelwit van geallieerde bombardementen en lag grotendeels in puin. Onafgebroken reden nu Jeeps, vrachtwagens, tanks en bren-carriers de stad binnen, de bevolking barstte in vreugde uit voor de herkregen vrijheid.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.