nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 16 verhalen op weg naar delden terug naar toen fietsendieven

Terug

Deel 16: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Fietsendieven

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

Kijk voor meer informatie op www.dtnt.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 16: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Fietsendieven

Na WO2 was het een algemeen gegeven geworden dat zodra de Duitsers zich op de hun karakteristieke wijze manifesteerden, er altijd wel iemand riep: "breng eerst mijn fiets terug!" De bezetters hadden behoefte aan vervoersmiddelen. De fiets was een alledaags gebruiksvoorwerp en de Duitsers beschikten daar nauwelijks over. Daarom moest je je fiets regelmatig komen inleveren. Zo’n oproep werd via muurpamfletten aan de bevolking kenbaar gemaakt. Uiteraard waren slechts weinigen bereid hieraan gevolg te geven. Daar stond tegenover dat bijna niemand zich onnodig met zijn fiets op straat waande. Je liep namelijk het risico dat je een paar moffen tegenkwam die je sommeerden af te stappen. Doodleuk pikten ze dan je fiets af. Je mocht dan van geluk spreken dat ze je vrij lieten lopen. Te gek toch!

delden terug naar toen 2

Als zo’n fietsen razzia niet voldoende opleverde, hadden de moffen de neiging om bij particulieren fietsen op te halen. Als de voordeur niet opengemaakt kon worden vanaf de buitenkant van particulieren, werd er met de kolf van het geweer op de deur geramd. Mijn moeder was bevriend met een oud collega uit Den Haag. Die vriendin was getrouwd met een fietsenmaker. Zo nu en kwamen die bij ons logeren. Bij zo’n bezoek bracht ‘oom Henk’ een paar houten fietswielen en wat andere onderdelen mee. Houtenwielen was iets opzienbarends, ik had geen notie van deze geste. Mijn vader bewaarde de attributen op zolder en was er zeer zuinig op. Toen er op een dag op onze voordeur werd geramd, werd zijn bedoeling heel duidelijk. Twee gewapende soldaten stonden op de stoep: “Haben Sie ein Fahrrad ?” Mijn vader ontkende dat. De soldaten bleven aandringen en kwamen binnen. Ik wist best dat er in onze schuur drie fietsen stonden en vreesde dan ook het ergste. Na enig heen en weer gepraat ging vader naar de zolder en verscheen even later met een fietswiel met houten velg en een fietsstuur. Ik zie hem nog zo voor mij staan. Hoe hij de Duitse soldaten heeft voorgelogen weet ik niet, maar ze vertrokken zonder fiets. Thuis vierden wij de overwinning. Onbewust had de ‘Ouwe Heer’ met bluffen een prestige slag gewonnen.

Gerard Reuvers

advertenties

04 feb 2015

“De laatste dagen van de oorlog zaten wij bij de heren Bloemen, onze buren,in de kelder. Ik zat in de waskeuken,die er boven was achter het raam te lezen in Moeder de gans(of was het de gebr. Grimm?)Toen er luchtalarm was moest ik van mijn moeder direct beneden komen. Later weer boven gekomen, was er een scherf dwars door het raam,het boek en de stoel waarop ik had gezeten gegaan. Als ik niet had geluisterd, had ik dit nu niet meer kunnen vertellen.
Op een gegeven moment,op eerste paasdag kwam Jan Nijland,die bij ons achter woonde op het raam kloppen:"Leu kompt d'r m'r uut, wie bint bevrijd!" Dit vergeet je nooit meer!”

Ineke Koehorst-Meijerink 04-02-2015 @ 19:39 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.