nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 3 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday naar veday

Terug

Deel 3: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day naar VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 3: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day naar VE-Day

Op 19 augustus werd er een colonne aan voertuigen samengesteld uit het South Alberta Regiment en de Argyll and Sutherland Highlanders. Onder leiding van majoor D.V. Currie werd er aangevallen in de richting van Saint Lambert sur Dives. Gedurende drie dagen lang streden ze tegen de massale aanvallen van de terugtrekkende Duitse eenheden, die probeerden te ontkomen uit een omsingeling.

BergenOpZoom

Tijdens deze actie trok de hoofdmacht van de richting de Poolse posities bij heuvel 262. Ze werden echter tot stoppen gebracht bij heuvel 240. Hierdoor werden de Polen geïsoleerd en konden ze niet veel uitrichten waardoor duizenden Duitse manschappen ontsnapten uit de omsingeling bij Falaise. Deze controversionele actie leidde ertoe dat George Kitching zijn bevelvoering werd ontnomen over de 4th Canadian Armoured Division.

Op 5 september werd de rivier de Seine overgestoken en bereikten ze de divisie Saint-Omer. Er werd een tijdelijke indeling gemaakt van twee tactische groepen, genaamd Stewart en Moncel. De stad Brugge werd aangevallen maar deze eenheden werden tot stoppen gebracht door sterke Duitse tegenstand bij het kanaal van Gent, alwaar de bruggen waren opgeblazen. Pas in de avond slaagden de manschappen van 10th Canadian Infantry Brigade erin om een klein bruggenhoofd te creëren bij Moerbrugge waarna de genie er een brug kon slaan.

21st Armoured Regiment

Ondanks het succes van dit bruggenhoofd werden de acties in de omgeving van Antwerpen voortgezet omdat het landschap met zijn vele kanalen een bredere opmars vertraagde. Op 13 september ondernamen troepen van de Algonquin regiment een poging om het Leopold en Lys kanaal over te steken, maar moesten zich de volgende dag al terugtrekken vanwege de zware verliezen die men had opgelopen.

Eind september werd er gepatrouilleerd langs het kanaal van Gent naar Terneuzen, waarna de 4th Canadian Armoured Division assistentie verleende aan de 3rd Canadian Infantry Division in de strijd om Breskens. Een hoogtepunt bij deze acties was de verovering van de Isabella polder door de 10th Canadian Infantry Brigade. De volgende opdracht die de 4th Canadian Armoured Divison kreeg was om op te rukken naar de monding van het Scheldekanaal om daar assistentie te verlenen aan het Canadese 2nd Corps die verwoede pogingen ondernamen om de belangrijke havenstad Antwerpen te veroveren.

Onderweg werd Bergen op Zoom bevrijd dat verlaten leek door de bezetters, echter een verkenningseenheid van het South Alberta en Lincoln and Welland Regiment ontdekten de vijand die vastgepind zat op de noordelijke oever. Het kostte de Argyll and Sutherland eenheden drie pogingen om deze Duitse positie te veroveren.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.