nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 4 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday naar veday

Terug

Deel 4: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day naar VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 4: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day naar VE-Day

map ktr

De verovering van de stad Bergen creëerde een opening voor de 4th Canadian Armoured Division om in de richting van de Maas op te stomen en zo dekking te geven aan de rechter flank van de 2nd Canadian Infantry Division. Om vijandelijk tegenstand op te ruimen op de eilanden van Beveren en Walcheren werd de opmars voorgezet in de richting van St. Philipsland dat veroverd werd. De omgeving werd geschoond van vijandelijk troepen waarbij de artillerie diverse Duitse boten liet zinken die probeerden uit de haven van Zijpe te ontsnappen. De campagne om het Schelde kanaal werd beëindigd op 8 november 1944, waarna men in de haven van Antwerpen de eerste geallieerde lading kon lossen.

Er werd nu een periode van reorganiseren en een verdiende rust ingelast voor de eenheden van de 4th Canadian Armoured Division. Na drie maanden van continue gevechten was dit echt nodig, ook een tekort aan manschappen was een zwak punt in de organisatie mede door het feit dat de Canadese regering zijn burgers niet verplichtte om overzee te gaan vechten.

Na deze rustperiode werd de 4th Canadian Armoured Division weer ingezet en samen met het 2nd Canadian Corps werd onder de naam operation Veritable assistentie verleend aan de 2nd en 3rd Canadian Infantry Divisions. Er werd strijd geleverd onder extreme weersomstandigheden zoals kou en veel modder aangevuld met een ondoordringbaar woud.

delden terug naar toen 2

In de omgeving van de steden Udem en Xanten stootte men op een hevige tegenstand geleverd door de 116. PzD die er alles aan deden om te verhinderen dat de Canadezen de rivier de Rijn zouden bereiken. Het duurde meer dan een week voordat Xanten echt werd bereikt en door het fanatieke verzet van parachutisten behorende tot de 17. Fallschirmjäger eenheid vielen er veel verliezen te betreuren onder de infanterie van de Argyll and Sutherland Highlanders.

Op dinsdag 27 maart 1945 werden de laatste V1 raketten op Antwerpen afgevuurd van de vele lanceerinrichtingen bij onder andere Zutphen, Rijssen, Almelo en Bornerbroek. Hun doel was steeds de haven van Antwerpen, teneinde de doorvoer van geallieerde oorlogsvoorraden tot een halt te brengen of te hinderen. Vele van deze raketten kwamen terecht op de stad Antwerpen zelf; meer dan 4.000 doden waren er in de maanden van die bombardementen te betreuren! De Engelse en Canadese troepen hadden ondertussen de Rijn weten over te steken, geallieerde luchtlandingstroepen vormden aan de oostkant van de Rijn een bruggenhoofd.

Het Duitse Oppercommando beval daarom het afvuren van V1 en V2 raketten te stoppen en alle bruikbare materialen naar het thuisland af te voeren. En zo kwam er een einde aan die verschrikkelijke “regen” van Duitse raketten………….

Vanzelfsprekend gaf het verplaatsen van lanceerinrichtingen en het in de haast opblazen van te zware onderdelen de burgers moed; er stond iets te gebeuren, was de Bevrijding naderbij?

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.