nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 5 verhalen op weg naar delden terug naar toen een glas met een verhaal

Terug

Deel 5: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Een glas met een verhaal

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 5: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Een glas met een verhaal

glas van jaap

Dit glas is van Jaap. Jaap woonde in september 1944 met zijn ouders op de Jacob Marislaan in het noorden van Arnhem. Op 17 september van dat jaar begon, met de landing van ruim 5000 parachutisten, de Slag om Arnhem, onderdeel van de Operatie Market Garden. Op 25 september moesten de geallieerden vaststellen dat de actie was mislukt. Een deel van de troepen lukte het om in de nacht van 25 op 26 september de Rijn over te steken naar het zuiden van ons land.

Na de Slag om Arnhem hielden de Duitsers rekening met een herhaling van de aanval. De burgers van Arnhem zouden daarbij alleen maar in de weg lopen, of hulp bieden aan de geallieerden. Daarom dwongen ze op 24 september de 95.000 inwoners van Arnhem om hun stad te verlaten.

Jaap, die al tientallen jaren in Delden woont, was toen 6 jaar en nog ziet hij hoe hij met zijn ouders, grootouders en een oom en tante met wat schamele bezittingen in een kinderwagen, lopend de stad verliet naar hun evacuatieadres in Eerbeek.

AIM_DTNT_Adv_week34_173x265mm-v2

Zoals zoveel inwoners van Arnhem hebben gedaan, heeft ook de vader van Jaap zoveel mogelijk waardevolle spullen verborgen voordat hij zijn huis verliet. Het glasservies legde hij in het zand van de kruipruimte onder de woning.

Toen de vader van Jaap direct na de bevrijding in april 1945, terugkeerde in Arnhem en de schade aan zijn huis wilde opnemen, trof hij een volledig uitgebrande woning aan. Het was het enige huis in de hele wijk dat door brand was verwoest.

Zoals je overal ter wereld mensen in rampgebieden ziet doen, probeerde ook de vader van Jaap iets van zijn eigendommen terug te vinden in de verwoestte woning. Ondermeer vond hij dit, door de hitte van het vuur, vervormde glas.

Expositie in Zoutmuseum Delden

Om een bijdrage te leveren aan ‘Delden terug naar toen’ wil Zoutmuseum Delden in het voorjaar van 2015 een expositie organiseren met objecten en het verhaal erbij, die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het glas met het verhaal van Jaap is daarvan een voorbeeld.

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan deze expositie, neem dan contact op met Hans Breukink van Zoutmuseum Delden: 074 - 37 63 837. Kijk voor meer informatie over Delden Terug Naar Toen op: www.dtnt.nl

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.