nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 7 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday naar veday

Terug

Deel 7: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day naar VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 7: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day naar VE-Day

In het Twentse plaatsje Goor hadden ze andere zorgen; tijdens een zwaar geallieerd bombardement op 24 maart 1945 werd het centrum volledig weggevaagd en kwamen 82 burgers om het leven. Het uitschakelen van Duitse munitiedepots in de fabrieken van Eternit mislukte daarnaast volkomen.

dtnt 123

Nadat op 23 maart 1944 de Operations Varsity en Plunder waren ingeluid en de Britten van 30th Corps en de Canadezen van het 1e Canadese Leger de Rijn waren overgestoken, trokken eenheden van beide strijdmachten door een stukje van Duitsland in de regio Rees / Kevelaer.

Op woensdag 28 maart was het eindelijk zover. Canadese troepen trokken bij Dinxperlo Nederland binnen en begonnen hun opmars naar het noorden, lange tijd bijgestaan door eenheden van het Britse 30th Corps onder leiding van de zo bekende Luitenant-Generaal Horrocks.

De bevrijding van (oostelijk) Nederland was dan eindelijk begonnen. Een Britse officier schreef in zijn Daily Battle Report iets over het weer en de toestand waarin zijn mannen verkeerden. Hij spreekt van regen en hagel, natte sneeuw en vorst tijdens de nacht en verder van natte, doorweekte manschappen die moe zijn van bijna een week lang vechten onder erbarmelijke omstandigheden. Maar hij vermeldt ook dat het moreel van de troepen ongebroken is en zij hun missie zullen voltooien. Hij sluit af met een opsomming van het aantal doden, gewonden en vermisten binnen zijn eenheid.

De bevolking van de Achterhoek keek reikhalzend uit naar de in opmars zijnde geallieerde troepen. Het gonsde van de geruchten, zo zouden die dag al tanks zijn waargenomen in Terborg, Gendringen, Dinxperlo en Aalten. In Silvolde wist men zeker dat de bevrijding in aantocht was. Een achterhoede gevecht van de Duitsers kostte aan 5 burgers het leven, drie boerderijen, de kerk en een woonhuis gingen in vlammen op.

De Canadian Black Watch ging behoedzaam te werk, net als de andere geallieerden eenheden. Men verwachtte immers dat de oorlog spoedig ten einde zou zijn en waarom dan onnodig kostbare levens van soldaten op het spel zetten? De Duitsers trokken zich terug, hier en daar nog fanatiek weerstand biedend.

De optrekkende beweging van deze Britse en Canadese eenheden vormden in feite de flankdekking van de grote aanval op Rheine, Osnabrück en Münster, het noordelijke hoofddoel binnen het Ruhrgebied. De weerrapporten blijven van dezelfde inhoud, nat en koud, soms nachtvorst. De lokale bevolking wilde wel hun eieren ruilen tegen sigaretten of chocolade.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.