nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deel 8 verhalen op weg naar delden terug naar toen onderduiken tijdens de aprilmeistaking

Terug

Deel 8: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Onderduiken tijdens de april-mei-staking

Bewoners van de vogelbuurt in Delden lopen geen gezondheidsrisico’s door de bodemverontreiniging in hun buurt. Deze conclusie trekken de provincie Overijssel en de GGD op basis van een hernieuwd bodemonderzoek. De bodem in de buurt is op enkele plekken weliswaar ernstig verontreinigd, maar bij normaal gebruik lopen de bewoners geen risico. Er is dan ook geen spoedeisende reden om de bodem in de buurt te saneren.

Gedeputeerde Ineke Bakker voor Milieu Wonen en Financieel Toezicht: “Het is belangrijk om vast te stellen dat de bewoners van de omgeving van de Kievitstraat en de Morsweg hier gezond en veilig kunnen wonen. Zelfs het meest kritische gebruik, wonen met moestuin, levert geen gevaren op. Het is goed dat dit nu ook door het onderzoek is bevestigd.”

De resultaten van het onderzoek zijn tijdens een informatiebijeenkomst gedeeld met de bewoners van de buurt. Daarbij waren circa vijftig mensen aanwezig. Tijdens de avond was er gelegenheid om vragen te stellen naar aanleiding van de resultaten. Tijdens de avond waren ook vertegenwoordigers van de GGD, woningstichting Wonen Delden en de gemeente Hof van Twente aanwezig. Binnenkort ontvangen de bewoners een brief met een onderzoeksrapportage voor hun eigen perceel. Daarna wordt de geconstateerde bodemverontreiniging definitief vast gelegd in een beschikking. Hierop is nog inspraak mogelijk voor betrokkenen.

overzicht_kievitstraat_kaartbeeld

In opdracht van de provincie Overijssel is in de maanden juni tot en met oktober een bodemonderzoek uitgevoerd in de vogelbuurt in Delden. Aanleiding is een convenant dat de provincie met het Rijk heeft gesloten. Daarin is afgesproken dat in 2015 een compleet beeld bestaat van alle belangrijke bodemverontreinigingen, en dat deze waar nodig zijn gesaneerd of duurzaam afgedekt.

Voormalige vuilstort

Een deel van de vogelbuurt in Delden is in de jaren zestig gebouwd op een voormalige vuilstort, die daarvoor is afgedekt met een leeflaag. In de jaren negentig is de situatie onderzocht. Toen was er geen reden om direct te saneren. Wel is een aantal bewoners geadviseerd voorzorgsmaatregelen in acht te nemen met betrekking tot het gebruik van de grond. Deze voorzorgsmaatregelen zijn dus niet langer nodig, blijkt nu uit gedetailleerder onderzoek.

Gedeputeerde Ineke Bakker: “We vinden het belangrijk om een goed en actueel beeld te hebben van bodemverontreinigingen. Ook op andere plekken in de provincie onderzoeken we daarom de bodem. Ons belangrijkste doel is om een gezonde en veilige woonomgeving te bieden voor onze inwoners.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.