nu 13°
Weerbericht Delden
licht bewolkt
05:00
12°
half bewolkt
08:00
15°
geheel bewolkt
11:00
17°
lichte regen
14:00
20°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deldenaar johannes morelis benoemd tot ridder in de orde van oranje nassau

Terug

Deldenaar Johannes Morélis Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Ellen Nauta heeft op zaterdagmiddag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Johannes Morélis uit Delden. Nauta reisde hiervoor af naar Wageningen waar het 25-jarig jubileum van de Biologie Olympiade gevierd werd. "Vanwege de grote verdiensten voor de verschillende olympiades op nationaal en internationaal niveau heeft Zijne Majesteit de Koning drs. Johannes Morélis uit Delden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau."

De aanwezigheid van de burgemeester bij de Universiteit van Wageningen kwam als een volledige verrassing. “Vanmiddag bent u hier bijeen gekomen om een jubileum te vieren. Het jubileum van de Biologie Olympiade. Maar liefst 25 jaar geleden werd in Nederland een eerste olympiade gehouden. Die eerste olympiade en het huidige jubileum is mede te danken aan een inwoner uit mijn mooie gemeente, de gemeente Hof van Twente.”

Hierna vroeg Nauta de Deldenaar naar voren te komen. Hieronder de toespraak:

Meneer Morélis, ik heb het een en ander over u gelezen. Over uw arbeidsverleden en over activiteiten die u naast uw betaalde baan heeft verricht. Ik heb me daar eens even in verdiept. U begon uw carrière als docent scheikunde. Met veel plezier en passie gaf u les aan middelbare scholieren. Uw affiniteit met het ontwikkelen van nieuwe vormen van onderwijs, leidde in 1977 tot de overstap naar de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) in Enschede, een nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling met een onafhankelijke, niet-commerciële positie als landelijke kennisinstelling.

Toen rond de jaren ’90 een internationale biologie-olympiade werd geïnitieerd vanuit enkele voormalige Oostbloklanden, raakte u direct enthousiast. U kende dergelijke internationale olympiades vanuit uw eerdere betrokkenheid bij de scheikundeolympiade en zag in dat een biologieolympiade een verrijking zou zijn voor het Nederlandse onderwijs. U nam de taak op u om de Nederlandse deelname aan dit internationale evenement te initiëren en coördineren. Na een jaar als ‘observer’ de internationale olympiade te hebben waargenomen, moest er wel een Stichting Biologie Olympiade Nederland worden opgericht. U nam daartoe het initiatief, werd secretaris en vice-voorzitter van de stichting en u bent bovendien hét gezicht en de drijvende kracht achter de Nederlandse biologieolympiade.

De Nederlandse olympiade is mede door uw inzet en enthousiasme in de loop der jaren gegroeid van 300 deelnemers in 1991 tot 10.022 deelnemers in 2014. 2015?? Er kwam wel even wat bij kijken om die enorme groei aan te kunnen. Maar u verstond de kunst om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en enthousiaste en vakbekwame mensen om u heen te verzamelen, waardoor u gezamenlijk deze groei het hoofd heeft kunnen bieden. Het grootste deel van uw inspanningen heeft u vrijwillig en onbezoldigd geleverd. U fungeert als bindende factor en contactpersoon voor partners als CITO, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Wageningen waar we nu te gast zijn.

U bent onder meer medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het trainings- en toetsingsmateriaal voor de olympiade, de begeleiding van de finalisten, de organisatie van de prijsuitreiking en het opstellen van het jaarverslag. De jaarlijkse olympiade brengt bovendien gelijkgestemden bij elkaar en zorgt voor een netwerk van talentvolle leerlingen op het gebied van biologie. Daarnaast was u van 1991 tot 2012 jurylid voor Nederland bij de International Biology Olympiad en tevens het Nederlandse aanspreekpunt voor de internationale organisatie. U organiseerde de reis voor de Nederlandse deelnemers en slaagde er in de prestaties van het Nederlandse team aanzienlijk te vergroten. Van een team in de middenmoot naar een kanshebber voor een zilveren medaille.

De waardering van de internationale organisatie voor uw werk was al die jaren groot. U werd in 1992 gekozen en later twee keer herkozen tot voorzitter van de internationale jury en de Steering Committee. Men kwalificeerde u als “een krachtige en duidelijke voorzitter die van efficiënt vergaderen hield, maar anderzijds in staat was om mensen bij het proces te betrekken en goede relaties onderhield met delegaties van over de hele wereld”. 

In 1993 mocht Nederland als gastheer van het IBO optreden voor 15 deelnemende landen. Door úw enthousiasme en úw inspanningen. Vorig jaar, juli 2014, werd de 25e International Biology Olympiad gehouden op het Indonesische Bali. U leverde een belangrijke en waardevolle bijdrage aan de totstandkoming van een jubileumboek en u mocht als eregast aanwezig zijn bij deze 25e IBO.

Meneer Morélis, u moet gedacht hebben ‘hier is nog meer uit te halen’. De biologie-olympiade voor bovenbouwleerlingen bleek zo succesvol dat vanaf 1995 ook een Junior-olympiade werd georganiseerd voor havo/vwo-leerlingen in de onderbouw. U was hier, geheel onbezoldigd, mede-ontwikkelaar en tot 2014 organisator en coördinator van. En ook hier groeide het aantal deelnemers gestaag. Van 667 leerlingen in 1995 tot 12.837 in 2014 2015?

Alsof dat alles nog niet genoeg was…. In 2003 nam u mede het initiatief de European Union Science Olympiad op te richten. Ook hier bent u weer verantwoordelijk voor de begeleiding van het Nederlandse team. En voor het International Junior Science Olympiad dat in 2017 in Nederland plaats gaat vinden, met deelnemers uit meer dan 50 landen, heeft u uw medewerking al toegezegd.

Archieffoto

advertenties

07 jun 2015

“Hans,

Van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding.”

Jan Rikus 07-06-2015 @ 14:02 | 0 | rapporteer

Reageren

13 jun 2015

“Ik sluit mij geheel bij de vorige schrijver aan. Hans, van harte. En de ridderin natuurlijk ook.”

Ro, Ede 13-06-2015 @ 22:22 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.