nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

ingezonden actiegroep agh samen sterk tegen goederentreinen

Terug

Ingezonden: Actiegroep AGH: samen sterk tegen goederentreinen

Delden – 18-04-2013 – Een jaar geleden werd in het gemeentehuis in Goor door het ministerie van Infrastructuur & Milieu en door ProRail een voorlichtingsbijeenkomst gehouden over de plannen rond het Goederenvervoer Oost-Nederland. Om te voorkomen dat er structureel en intensief goederentreinen over de enkelspoorse Twentekanaallijn (Zutphen-Goor-Hengelo) gaan rijden, kwamen in Delden, Ambt-Delden, in Goor en in Markelo mensen samen om als actiegroep zoveel mogelijk zienswijzen tegen structureel intensief goederenverkeer per trein in te dienen.

Inmiddels is uit deze spontane actiegroep een brede vereniging Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente (AGH) ontstaan en opgericht. De vereniging is ingeschreven bij de KvK en heeft een voorlopig bestuur afkomstig uit Goor en Delden samengesteld. Doelstelling van de AGH is het tegengaan van structureel, intensief spoorgoederenvervoer over de Twentekanaallijn door de Hof van Twente. AGH werkt samen met actiegroep Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) en andere lokale organisaties zoals Mooi Lochem, Stadsraad Delden en No-Rail uit Hengelo.

In de komende weken wordt in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer/Goederenroutering Oost-Nederland (PHS-GON) de keuze gemaakt welke van de vier alternatieven voor het goederenvervoer vanaf Elst (Gelderland) tot de Duits-Nederlandse grens bij Oldenzaal wordt uitgewerkt. De enkelspoorse Twentekanaallijn is één van vier alternatieven waaruit gekozen zal worden. Op vrijdag 12 april bekeek in dit kader een commissie van Kamerleden de knelpunten op de Twentekanaallijn.

Het belang van burgerprotesten is door verschillende bestuurders en het regiobrede RONA benadrukt. Om ook het geluid van de burgers van de Hof van Twente en de omwonenden van de Twentekanaallijn te laten horen in het verre Den Haag, moeten we nu samen optrekken! Zo is het wetsvoorstel BASISNET/Spoor al door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu ter besluitvorming voor in de Eerste Kamer. BASISNET staat 1700 LPG-ketelwagens per jaar toe over de Twentekanaallijn (door Markelo, Goor, Delden) tegenover maximaal 210 over de Twentelijn! Als actiegroep proberen wij het gevaar van LPG- en ander risicovol goederenvervoer nog tijdig bij de Eerste Kamer aan de orde te stellen!

Wilt ú voorkomen dat de bereikbaarheid en leefbaarheid van Goor, Markelo en Delden drastisch worden aangetast? Wilt u samen optrekken tegen rampgevaarlijke goederentreinen over de Twentekanaallijn vlak langs onze woonhuizen? Wilt u schade áán en aanzienlijke waardevermindering ván uw huis door het geplande intensieve goederenspoorverkeer helpen voorkomen? Meld u dan aan als lid bij de AGH! Een mail met uw adresgegevens aan agh@twentekanaallijn.nl is voldoende.

Op dinsdag 23 april a.s. om 20.00 uur vindt in Grand Café “In de Hagen”, Stadshagen 201 te Delden de statutaire algemene ledenvergadering van de AGH plaats, waarin onder meer een definitief bestuur van de vereniging AGH zal worden gekozen. Aansluitend zal om 21.00 uur de heer Arnoud Scheltema, voormalig voorzitter van RONA en zeer goed op de hoogte, een voordracht houden over deze ontwikkelingen.

Volg de Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente (AGH)/Twentekanaallijn ook op twitter: twitter.com/twentekanaalAGH @twentekanaalAGH

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.