nu 13°
Weerbericht Delden
half bewolkt
02:00
11°
licht bewolkt
05:00
10°
half bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

ingezonden stadsraad delden cogas nog wel betrouwbaar

Terug

Ingezonden Stadsraad Delden: Is Cogas nog wel betrouwbaar?

Is Cogas nog wel betrouwbaar? Hierop kan ik persoonlijk een kort antwoord geven. Nee. Om dit te staven volgt hieronder een overzicht van de manier van handelen van de netwerkbeheerder. Hieruit kunt u ook zelf een conclusie trekken.

In het najaar van 2012 kreeg iedereen in Delden een brief van Cogas. Hierin werd vermeld dat in de hele plaats een glasvezelnetwerk zou worden aangelegd en dat de inwoners zich hiervoor konden inschrijven. Op een enkeling na tekende iedereen bij Cogas een overeenkomst want, zo dacht men, verschillende gemeenten zijn aandeelhouder van Cogas, dus dat zit wel goed.

Het bleek echter dat Cogas niet de financiën had om de aanleg te kunnen betalen. Het bedrijf klopte voor geld bij de Rabobank aan de deur. Een beleggingsfonds (CIF) van de Rabobank zag er wel iets in de plannen en wilde investeren. Dit mits men 50 procent van de aandelen zou krijgen.

En ja hoor, de aandeelhouders (lees de gemeenten) gingen akkoord en kregen allen enkele miljoenen euro’s. Nu lijkt dat wel mooi, maar ze gaven een groot deel van hun toekomstig dividend weg. En helaas kun je geld maar één keer uitgeven en die miljoenen zijn binnen de kortste keren besteed.

Tot verbazing van de Deldens inwoners begon plotseling Reggefiber overal in de grond te graven om glasvezelkabels aan te leggen. Men vroeg zich af hoe het mogelijk was dat er twee glasvezelnetten zouden komen. Cogas zweeg echter in alle talen en de mensen wezen Reggefiber de deur. Men had immers al een overeenkomst. Ook de gemeente zweeg in alle talen.

stadsraad delden

In oktober 2012 nam de Stadsraad Delden het initiatief om een voorlichtingsavond te houden waarbij met veel moeite en aandringen bij Cogas, twee charmante dames gestuurd werden. Het probleem was dat deze afvaardiging eigenlijk van niets wist van de situatie en op de openstaande vragen dan ook geen antwoord kon geven.

Ongeveer zes maanden geleden kregen alle abonnees van Cogas een brief met de mededeling dat Caiway (ook in bezit van CIF) de kabel ging beheren. Men werd dus gewoon gezegd, weer verkocht.

Het was tijdens de voorlichtingsavond in 2012 al bekend dat het contract van Ziggo met Cogas in 2015 zou aflopen. Cogas hield echter de mond. De soap, hoe treurig ook, gaat echter gewoon door. Caiway wordt de provider en iedereen die op de Coax kabel wil blijven, moet verplicht overstappen naar dit bedrijf (lees naar een beleggingsfonds, dat veel geld geïnvesteerd heeft en natuurlijk de kosten of een goed rendement wil terugzien).

Veel inwoners zullen overwegen om op glasvezel over te gaan. In dit geval sturen bedrijven een monteur die alles verzorgt. In het geval van Caiway wordt er echter een pakketje met doe-het-zelf materiaal gestuurd en pas bij problemen komt men langs. Wel tegen betaling. Nu heeft Delden veel ouderen, en zal er veel hulp moeten komen. Dus vraag ik mij af waarom het niet gratis wordt aangelegd?

Het is bijzonder jammer dat de gemeenten, die voor 100 procent aandeelhouders waren, de zeggenschap verkocht hebben. Wij als Stadsraad Delden hopen dat u nu een goede leverancier kiest en wensen u sterkte bij het omschakelen. En houdt u er rekening mee dat uw Ziggo emailadres ook komt te vervallen.

Henk Schulten

Namens Stadsraad Delden

advertenties

22 okt 2014

“Mooi en duidelijk verhaal. Cogas/Caiway hebben hoog spel gespeeld en het verlies is in zicht. Een klassieke fout door aandeelhouders hoger te waarderen dan de klant. Het kan niet anders of Cogas/Caiway probeert nog wat spek op de botten te krijgen om de handel goed te kunnen verkopen aan Ziggo/Reggefiber.”

Dennis 22-10-2014 @ 09:24 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“Eigenlijk kun je stellen dat onze gemeente een grove (inschattings-) fout heeft gemaakt en dus nu fatsoenshalve de problemen voor zijn burgers moet oplossen.”

GJ 22-10-2014 @ 10:52 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“nog mooier is dat je voor internet wel bijna naar caiway moet.
andere providers gaan via adsl dan hou je veel te weinig internet snelheid over
want alleen caiway mag op kabel of glas van cogas
caiway doet alleen 3 in 1 pakketten
je kunt dus ook niet alleen tv regelen via schotel of via een aanbieder
want als je internet wilt moet je bij caiway het hele pakket nemen internet bellen en tv.”

keizer 22-10-2014 @ 11:38 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“Juridisch gezien kan dit volgens mij helemaal niet. Ik heb net weer een niet contract met Ziggo afgesloten voor 2 jaar. En dus weer geïnvesteerd o.a. nieuwe HD Ontvanger met internetdongel.
Ik mag toch op zijn minst verwachten dat Ziggo gewoon haar contract met mij nakomt? Zij moeten zich maar hard maken dat ze niet van de kabel af gegooid kunnen worden omdat zij met vele tienduizenden abonnees een contract hebben en ik mag er toch vanuit gaan dat ze die niet kwijt willen, mits ze van Caiway geld hebben ontvangen. Dat laatste is zeer waarschijnlijk....”

Handjes 22-10-2014 @ 12:16 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“Daar komt nog bij dat iedereen nu een nieuwe overeenkomst afsluit en er straks in de loop van 2015 meer keuzemogelijkheden komen op glasvezel. maar dan is het al te laat want je hebt al een contract net afgesloten. Wordt je genaaid? Ja, lijkt mij wel.
Dus de stelling hierboven of Cogas betrouwbaar is? Nee, en dit geldt ook voor Cayway, Ziggo en de gemeenten.
Ik wens u allen veel wijsheid toe.”

Handjes 22-10-2014 @ 12:19 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“Je kunt ook overstappen naar Reggefiber en daar een van de vele providers uitzoeken, keuze zat. Ik heb mijn keus inmiddels gemaakt, en die is uiteraard niet Caiway.
Maar hoe gaan de gemeenten straks de inkomsten derving compenseren als er veel minder klanten dan gedacht overstappen naar Caiway? Ik ben bang dat er dan elders weer belastingen worden verhoogd. Kortom, de burgers zijn altijd (en wellicht dubbel) de pineut.”

Superman 22-10-2014 @ 14:05 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“Ik hoop dat de huidige cogas gebruikers massaal overstappen naar alles behalve caiway. Oplichtingspraktijken zijn het ! Bult gedoe waar niemand wat mee op schiet...”

jan 22-10-2014 @ 18:45 | 0 | rapporteer

Reageren

22 okt 2014

“Ben L.rs van Stad Delden
Via Reggefiber zoeken naar een andere provider. Keus genoeg. Kijk op vergelijken.nl. Mijn voorlopige keus is KPN, Telfort of XS4ALL. Tot half december nog kiezen. Tijd genoeg. Succes”

Ben L. 22-10-2014 @ 21:08 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.