nu 13°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
13°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
21°
onbewolkt
14:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

landgoed hof van twente heeft geen recht op schadevergoeding

Terug

Landgoed Hof van Twente heeft geen recht op schadevergoeding

De gemeente Hof van Twente hoeft geen schadevergoeding te betalen aan Landgoed Hof van Twente. Dat heeft het gerechtshof op dinsdag beslist. De vof claimde een miljoenenschade omdat er van de zijde van de gemeente sprake zou zijn van wanprestatie of een onrechtmatige daad. De vof voelde zich op het verkeerde been gezet. De gemeente had namelijk een principeafspraak met de vof Landgoed van Twente gemaakt, maar de gemeenteraad stemde op het laatste moment niet in met de komst van een recreatiepark. Het hof oordeelt dat de gemeenteraad nog aanvullende voorwaarden mocht stellen.

De vof Landgoed Hof van Twente was al sinds 2003 in gesprek met de gemeente Hof van Twente over de aanleg van een recreatiepark met dezelfde naam. De gemeente stemde in 2005 in met de plannen en tekende met steun van de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst met de vof. In deze samenwerkingsovereenkomst stond wel het voorbehoud dat de gemeenteraad ook zou instemmen met de vervolgovereenkomst en een wijziging van het bestemmingsplan.

Uitpondingsverbod

Toen in 2009 deze punten uiteindelijk op de agenda van de gemeenteraad stonden, liep het toch anders. De gemeenteraad eiste namelijk dat de losse huurwoningen op het recreatiepark niet mochten worden doorverkocht, een zogeheten uitpondingsverbod. Dit om permanente bewoning van het recreatiepark te voorkomen. De vof ging hiermee niet akkoord. Met als gevolg dat de gemeenteraad unaniem tegenstemde. Het recreatiepark is er niet gekomen.

Verwijzing Hoge Raad

Eerder boog de rechtbank Almelo zich over deze zaak. Deze wees de schadeclaim af. In hoger beroep oordeelde het hof Arnhem-Leeuwarden dat schadevergoeding moest worden betaald. Er volgde cassatie. De Hoge Raad besliste vervolgens dat wanneer de gemeenteraad een formele positie in het besluitvormingsproces inneemt, niet snel zal worden aangenomen dat de gemeente zich zonder instemming van de gemeenteraad heeft verbonden. De Hoge Raad vernietigde de beslissing van het hof Arnhem-Leeuwarden en verwees de zaak naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch om verder te beslissen.

Zelfstandige positie gemeenteraad

De vof Landgoed Hof van Twente stelde dat bij haar het vertrouwen was gewekt dat uitponding zou worden toegestaan, maar dat vertrouwen mag alleen een rol spelen als dat door de gemeenteraad is gewekt. Het hof oordeelt dat dat niet het geval is. De gemeenteraad bekleedde in dit besluitvormingsproces een zelfstandige positie waardoor ze ook later nog eigen voorwaarden mocht stellen. De eerdere beslissingen van de rechtbank Almelo worden bekrachtigd. Dat betekent dat de vof Landgoed hof van Twente geen recht heeft op schadevergoeding.

Klik hier voor het dossier over de zaak.

Bron: www.rechtspraak.nl

advertenties

29 jun 2016

“Is dit item wel nieuws uit Delden?”

Ed 29-06-2016 @ 16:54 | 0 | rapporteer

Reageren

29 jun 2016

“Guus Brandriet is Deldenaar.”

J.A.N. 29-06-2016 @ 17:20 | 0 | rapporteer

29 jun 2016

“Guus Brandriet is Deldenaar.”

J.A.N. 29-06-2016 @ 17:20 | 0 | rapporteer

29 jun 2016

“Als de gemeente had moeten betalen kwam de rekening ook bij de burgers van Delden terecht...”

John 29-06-2016 @ 17:15 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.