nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

monument vertrek geplaatst bij treinstation delden onthulling op 4 april

Terug

Monument ‘Vertrek’ geplaatst bij treinstation Delden – Onthulling op 4 april

Het bezinningsmonument ‘Vertrek’ is op maandagochtend geplaatst bij het treinstation in Delden. De 2 bij 5 meter grote plaat van Cortenstaal toont een groep van tien Joodse mensen die in 1943 op station Delden per trein naar Vught vertrok om nooit weer terug te keren. Het monument wordt op 4 april 2016 om 16.30 uur officieel onthuld door burgemeester Ellen Nauta.

Vele malen keek Dick Lohuis op maandagochtend de trein na waarin zijn zoon juist vertrokken was richting de universiteit. De gedachten gingen op deze momenten vaak terug naar het verhaal over de tien Joodse mensen die vanuit Delden vertrokken en nooit meer terugkeerden. De amateurhistoricus ontdekte tijdens een onderzoek het document waarin het vertrek van de groep stond vermeld. In de jaren daarna bedacht Lohuis zich dat er een monument zou moeten komen op het station in Delden om de groep te herdenken. “Lang sluimerde de gedachte hier iets mee te doen, te laten zien hoe voornaam onze vrijheid is die we allemaal zo als gewoon ervaren”, zo vertelt Lohuis. De viering van 70 jaar bevrijding in 2015 gaf uiteindelijk de doorslag. “Nu of nooit, dacht ik.”

Het idee werd voorgelegd aan Bertine Bosch en Bert Meinen van de stichting MIKC en hun reactie was enthousiast. Ook de organisatie van Delden Terug Naar Toen liet weten het initiatief graag te ondersteunen en zo kwam alles in een stroomversnelling. Kunstenaar Rob von Piekartz werd gevraagd de gedachten van Lohuis te vangen in een kunstwerk. “Dat heeft uiteindelijk geleid tot het huidige resultaat. Ook de NS de gemeente Hof van Twente en een groep burgers en sponsoren hebben een steentje bijgedragen aan de komst van het bezinningsmoment.”

Lohuis hoopt dat treinreizigers en andere voorbijgangers in de toekomst even stilstaan bij de gebeurtenissen van toen en nu. “Ik noem het ook een bezinningsmonument en geen herdenkingsmonument. Ieder dag stappen er mensen op de trein in Delden. Deze reizigers hebben de vrijheid om te vertrekken en om terug te keren. Dat had de groep van tien Joodse mensen niet.” Ook legt Lohuis de link met de actuele gebeurtenissen. “In Nederland leven we in vrijheid, maar dat is ook vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid. Er zijn genoeg plekken in de wereld waar mensen zelf niet de keuze hebben om te vertrekken of terug te keren.”

Video plaatsing Vertrek:

advertenties

15 maa 2016

“Prachtig initiatief. Het monument is ook erg mooi geworden. Opdat wij niet vergeten!”

henk 15-03-2016 @ 10:58 | 0 | rapporteer

Reageren

16 maa 2016

“Kan er evt ook een zuil met de namen er bij komen te staan met de namen van de inwoners die afgevoerd zijn.( de plek wel onderhouden worden ,anders zie je er naar een paar jaar niets meer van)”

rudie 16-03-2016 @ 23:35 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.