nu 24°
Weerbericht Delden
onbewolkt
11:00
29°
onbewolkt
14:00
33°
onbewolkt
17:00
34°
licht bewolkt
20:00
31°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

optreden leipziger streichquartett in oude blasiuskerk delden

Terug

Optreden Leipziger Streichquartett in Oude Blasiuskerk Delden

Delden – 24-03-2013 – Zondag 24 maart 2013 om 16.00 uur presenteert de stichting Delden Klassiek in de Oude Blasiuskerk in Delden het Leipziger Streichquartett. Het fameuze Duitse kwartet bestaande uit Stefan Arzberger (viool), Tilman Büning (viool), Ivo Bauer (altviool) en Matthias Moosdorf (cello). Leipziger Streichquartett werd opgericht in 1988 door leden van het wereldberoemde Gewandhausorchester.

Het ensemble wordt gezien als het beste Duitse strijkkwartet en heeft zich ontwikkeld tot een van de meest gevraagde en veelzijdige ensembles van onze tijd. Het maakte concerttournees naar meer dan 45 landen op alle continenten. Het kwartet maakte bijna 70 CD opnames variërend van Mozart tot Cage.

Gespeeld worden strijkkwartetten uit de drie scheppingsperiodes vanLudwig van Beethoven (1770-1827). Uit zijn vroege periode met als kenmerk een min of meer traditioneel klassiek karakter het Strijkkwartet no. 5 in A, opus 18/5. Beethoven voltooide dit werk in 1799. In die tijd was hij nog zoekende naar een eigen stijl en liet zich leiden door werk van Mozart en Haydn.  In de middenperiode van 1802 tot 1814 slaat de inmiddels al slechthorende Beethoven nieuwe wegen in.

Hij experimenteert met contrasten in melodieopbouw, ritme en dynamiek. Het Strijkkwartet no. 10 in Es, opus 74 ontstond in deze periode. Het verwierf al snel de bijnaam “Harpkwartet” vanwege de pizzicati van de soloviool in het eerste deel. In de late periode, na 1814, had de dan stokdove Beethoven zich volledig losgeweekt van de conventies en modes van zijn tijd. Hij creëerde volstrekt unieke en intense werken waarin de klassieke structuren hadden plaats gemaakt voor een zeer persoonlijke muzikale taal. In deze periode schreef hij zijn Strijkkwartet no. 13, opus 130. Uit dit strijkkwartet wordt het vijfde deel gespeeld, deCavatina.

Het optreden van het Leiziger Streichquartett in Delden is tegelijkertijd het laatste concert van de serie Beethoven De Strijkkwartetten. Acht andere podia in geheel Twente waren betrokken bij dit prachtige project, waarbij alle strijkkwartetten van Beethoven ten gehore zijn gebracht. Losse kaarten à € 16,- per stuk zijn te bespreken via telefoon nummer 074-3761743. Zie ook website www.deldenklassiek.nl

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.