nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

organisatie delden terug naar toen klaar voor 10 dagen spektakel

Terug

Organisatie ‘Delden Terug naar Toen’ klaar voor 10 dagen spektakel

In het paasweekend van 2015 gaat Stad Delden terug naar de bevrijding die dan op de kop af 70 jaar geleden plaatsvond. Het historisch defilé van 150 legervoertuigen rijdt door de straten van Delden, de etalages van de winkels zijn in stijl ingericht en inwoners van Delden gaan gekleed alsof het weer even 1945 is. Kers op de taart is de komst van twee stoomtreinen die rijden op het traject Delden – Hengelo. De treinen rijden op eerste en tweede paasdag tussen 10.00 en 19.00 uur. Klik hier voor het volledige programma.

Erna Hemersma, voorzitter van ‘Delden terug naar Toen’, voelt gezonde spanning in de aanloop naar het omvangrijke evenement. “We zijn al meer dan een jaar bezig met de voorbereiding. Hier werken zoveel mensen aan mee, en nu gaat het dan bijna gebeuren. Het aantal activiteiten is echt enorm en met moeite te vangen in een programma van tien pagina’s.”

delden terug naar toen 2

Naast de vele vrijwilligers doen alle kinderen van de basisscholen in Delden en omgeving mee. “Binnen dit educatieve programma is er een boekje met speciale lesbrieven uitgebracht, is er in het verlengde daarvan een thematische fietstocht, doen de groepen 5 en 6 mee met een spelletjes uit de jaren ’40 en zijn er voor de jongste Deldenaren straattekenwedstrijden.”

Tijdens het hoogtepunt van het evenement op 4, 5 en 6 april is er overal in het centrum live muziek van Bigbands en drumfanfares. “Er komen re-enactments groepen, ruim vijftig artiesten, leerlingen van een theaterschool, acteurs, verhalenvertellers en tal van andere activiteiten.” Galeries en musea hebben daarnaast passende exposities en er wordt in Delden een film met unieke beelden uit de oorlogsjaren vertoond. Ook de etalages, verkeersborden, roadsigns en de kleding van de bewoners ondergaan een metamorfose. “Alles wordt teruggebracht in 1945 stijl.”

Begin februari is er verder een boek met oorlogsverhalen uitgegeven waarvan de eerste 1000 exemplaren inmiddels zijn verkocht. “Een tweede druk is in de maak.” Café René uit Allo! Allo! opent begin april haar deuren bij Restaurant de Weijenborg aan de Spoorstraat. Een ander hoogtepunt is een volledig ingericht woonhuis in de stijl van 1945. “Bij de Wethouder Bloemenstraat 13 kunnen mensen zien hoe het huishouden er 70 jaar geleden uitzag. Het huis zal op een aantal momenten worden ‘bewoond’ door de ‘Vrouwen van Nu’.”

erna peter motor (2)

De zaterdagavond 4 april zal worden afgesloten met een groots bevrijdingsconcert, verzorgd door ONSO, Amicitia en the Cool Cabbage band (klik). Kaarten kosten 5 euro in de voorverkoop en 6 euro aan de zaal. Ze zijn te koop aan de Langestraat in Delden bij The Readshop en de VVV. Ook kunnen ze online gereserveerd worden via de website van DTNT (klik).

Het was nog lange tijd onzeker of het zou lukken om ook twee stoomlocomotieven te laten rijden op het reguliere spoor tussen Station Hengelo en Station Delden. “Dat bleek wat meer voeten in de aarde te hebben dan aanvankelijk gedacht. De definitieve toezegging is sinds vorige week binnen, en daar zijn we heel blij mee”, aldus de enthousiaste voorzitter. “Normaal gesproken zie je stoomtrein, als onderdeel van een museum, op een stuk afgesloten rails. Nu kun je beleven hoe 70 jaar geleden gereisd werd en begrijp je waarom koeien destijds bij het zien van de eerste stoomtrein op hol sloegen.” De ‘hop on hop off’ bus, paardentram en koets brengen de bezoekers van de stoomtrein naar alle onderdelen van het evenement.

De activiteiten in Delden sluiten aan bij de historische toertocht van ‘Keep Them Rolling’, een ‘rijdend museum’ van militaire voer-, vaar- en vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog. “Zij rijden van Groesbeek naar Groningen en van 2 tot en met 9 april bivakkeren ze op een groot kampement bij museumboerderij De Wendezoele aan de Twickelerlaan in Delden. Bij het Twente kanaal wordt de bevrijding van Delden herdacht en daarbij steken, net zoals destijds, amfibische voertuigen het kanaal over. Dit wordt omlijst door een defilé van 150 militaire historische voertuigen van het rijdend museum Keep Them Rolling.”

stations conducteur

Een week lang is het bivak van Keep them Rolling, dat een kopie is van het kampement van april 1945 met onder andere een veldhospitaal, te bezoeken aan de Twickelerlaan. Aanvankelijk zou er ook een vliegtuig uit WOII landen op het PorterField, maar uiteindelijk werd hier geen vergunning voor afgegeven. De heer Porter, die 70 jaar geleden als verbindingsofficier van de RAF op dit vliegveld in een weiland buiten Delden werkte, zou de openingshandeling verrichten.

Hemersma: “Het wordt een indrukwekkend historisch geheel. Ik ben enorm trots op alle onderdelen van dit grootse evenement dat volledig is opgezet door vrijwilligers en wordt gefinancierd door sponsoren uit het bedrijfsleven, de overheid, particulieren en door de bloembollenverkoop. In heel Twente steken de bloembollen in de vorm van de Nederlandse vlag nu al hun kopjes boven de grond onder het motto: Nederland vlagt met bloemenpracht, bevrijders bedankt.”

advertenties

05 apr 2015

“Nog nooit in Delden geweest dus aanrij routes bestudeerd. Eerste verrassing, het getekende kaartje van Delden onderste boven op internetsite!
Bij aankomst in Delden tevergeefs gezocht naar parkeeraanwijzingen: niets. Geen politie, of verkeersregelaars dus na een uur maar bij iemand voor het huis.
Bij het kanaal was een happening waar niemand tekst of uitleg gaf en hebben behalve drommen mensen niets kunnen zien.
En zijn toen maar weer naar huis gegaan en plotseling overal politie. Gelukkig was het mooi weer.
Delden even niet meer.”

Chris de Voogd v/d Straten 05-04-2015 @ 17:10 | 0 | rapporteer

Reageren

05 apr 2015

“Blijf over 5 jaar als het 75 jaar bevrijdingsfeest hopelijk weer zo gevierd word mooi weg,we kunnen jullie missen als kiespijn. Hulde voor de gehele organisatie,perfect!”

hans 05-04-2015 @ 18:40 | 0 | rapporteer

05 apr 2015

“De informatie over de activiteiten tijdens DTNT was
overal verkrijgbaar , Chris.
Je hebt op deze site gereageerd , dan lag de info voor je
neus.
Misschien geen moeite gedaan ?”

Andre 05-04-2015 @ 20:08 | 0 | rapporteer

Reageren

05 apr 2015

“Beste Chris,

Jezelf een beetje voorbereiden is niks mis mee, mogelijk bij de volgende keer?
Daarbij is voorafgaand aan het gebeuren door de presentator uitgebreid uitgelegd wat er toentertijd heeft plaatsgevonden. Hoezo geen tekst of uitleg?”

Johannes 05-04-2015 @ 23:02 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.