nu 11°
Weerbericht Delden
half bewolkt
08:00
12°
onbewolkt
11:00
16°
onbewolkt
14:00
19°
half bewolkt
17:00
18°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

oude blasiuskerk delden krijgt schoonmaakbeurt en frisse kalklaag

Terug

Oude Blasiuskerk Delden krijgt schoonmaakbeurt en frisse kalklaag

De Oude Blasiuskerk in Delden ondergaat momenteel een interne renovatie. Het College van Kerkrentmeesters heeft opdracht gegeven aan de schilder^sCOOL uit Hengelo om in de periode vanaf januari tot medio maart 2015 de binnenzijde van het monumentale gebouw schoon te maken en te conserveren door middel van een witte kalklaag.

Het schilderwerk aan de wanden en gewelven wordt door leerlingen van de schilder^sCOOL uitgevoerd en wordt begeleid door schildersbedrijf Keizer uit Hengevelde. De renovatie staat onder supervisie van restauratieadviseur Rob Crèvecoeur die verbonden is aan de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Overijssel en Flevoland. De middeleeuwse muurschilderingen vallen buiten dit project omdat deze pas in de volgende subsidieperiode (2017 – 2022) aan de orde kunnen komen.

Na afloop van het schilderwerk wordt de binnenzijde van de Oude Blasius grondig aangepakt op het gebied van licht en geluid. “Behalve het verlichtingsplan, dat in nauwe samenwerking met de firma Van Otten in Delden is opgesteld en uitgevoerd, zal ook de veertig jaar oude geluidsinstallatie worden vervangen door een nieuwe installatie die geheel voldoet aan de eisen van de moderne tijd”, zo laat het College van Kerkrentmeesters weten.”

De verouderde verlichting van de kerk is inmiddels vervangen door LED-lampen die een gemiddelde energiebesparing ten opzichte van de oude lampen opleveren van ruim 80 procent. “Ook zal er nog accentverlichting worden aangebracht op het orgel en de liturgietafel. Voorgangers en koorleden zullen daarmee beter zichtbaar worden tijdens erediensten en concerten. De olielampen en kaarsenkroonluchters blijven ongewijzigd gehandhaafd.”

Het College van Kerkrentmeesters benadrukt dat de renovatie absoluut noodzakelijk is. “Na ruim veertig jaar verdient onze kerk, een rijksmonument en cultureel erfgoed, een grondige opknapbeurt zoals vorige generaties gedurende meer dan 5 eeuwen die ook uitvoerden. Nieuwe technieken maken het mogelijk dat de gebruikte materialen duurzamer zijn, het energieverbruik duidelijk minder zal worden en de belevingswaarde van de kerk toeneemt.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.