nu 13°
Weerbericht Delden
half bewolkt
02:00
11°
licht bewolkt
05:00
10°
half bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

producenten twentse streekmarkt delden

Terug

Producenten Twentse Streekmarkt Delden – Lentekriebels

Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er op het historische plein bij de Oude Blasiuskerk in Delden een streekmarkt gehouden. Wat in 2009 als pilotproject begon, is inmiddels niet meer weg te denken uit het centrum. De eerste echte boeren-streekmarkt in Twente trekt maandelijks vele duizenden bezoekers en heeft met ongeveer 35 producenten een zeer uitgebreid en divers aanbod aan verse streekproducten.

Om de bezoekers van onze website en de markt een idee te geven van het aanbod, lichten wij er in de week voorafgaand aan de markt een producent of thema uit en bekijken wat hij of zij te bieden heeft of wat er op het programma staat. Deze keer is er aandacht voor de lentekriebels.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lentekriebels

De wintermaanden zijn (bijna) voorbij, de dagen worden weer langer en de zon levert steeds meer vitamine D waardoor we veel extra energie krijgen. We willen weer naar buiten en als het effe kan, een terrasje pakken in de zon. Zelfs worden er al lammetjes gesignaleerd, echte symbolen van de lente. Als ze niet geslacht worden om hun verrukkelijk vlees, doen ze later misschien dienst als dijkbeschermers, lokken ze toeristen naar schaapskooien en zorgen ze voor warme kleding en dekbedden. Zelfs helpen ze ons bij het in slaap komen wanneer we ze te tellen als ze over een hekje springen. Velen hebben daarom ook een dubbel gevoel als ze met Pasen zo’n heerlijke lamsrack op hun bord geserveerd krijgen maar dat geldt voor meer vleesproducten. De echte liefhebbers weten intussen Bauke Bossink, lams- en kalfsvleesproducent, op de Streekmarkt in Delden wel te vinden. Hij laat de aanwezigen natuurlijk ook proeven en geeft creatieve suggesties voor een mooi Paasdiner. Ook voor lamsvlees geldt, net als bij wijn, dat de regio bepalend is voor de eigen kwaliteit en smaak van het lamsvlees.

Veel topchefs en ook hobbykoks verheugen zich, na de zware stamppotten weer op de lichte frisse lentegerechten met lamsvlees, asperges, tuinboontjes of veldsla en maken veel gebruik van verse kruiden en natuurlijk: raapsteeltjes. In Frankrijk heten ze feuilles de navets en de Engelsen zijn verzot op hun turnip tops. Dankzij koks als Henk Savelberg, Cees Helder en Paul Fagel zijn ook in Nederland de raapsteeltjes weer helemaal terug in de keuken. Ze zitten vol vitaminen A, B, C, calcium en ijzer en ze smaken zowel bij vis als bij vlees. Ook in vegetarische gerechten met kaas en eieren zijn ze overheerlijk en niet te vergeten fijngesneden in licht gebonden romige soepen op basis van groente- en gevogeltebouillon.

Op de enig echte boerenmarkt uit de regio, Streekmarkt Twente, krijgen de bezoekers zeker ook lentekriebels als ze langs de tientallen kraampjes lopen en producten proeven die rechtstreeks van de producent komen. Samen kan een heerlijke lunch samengesteld worden of ideeën worden opgedaan voor Pasen en andere feestdagen. Nieuw op de markt is de echte boerenkip en eieren, zo uit het scharrelbos! Sterren kok Lucas helpt de aanwezigen daarnaast graag en zal de mensen zeker verbazen met zijn verrassende combinaties en zijn ‘winters vuurtje’.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.