nu 11°
Weerbericht Delden
half bewolkt
08:00
12°
onbewolkt
11:00
16°
onbewolkt
14:00
19°
half bewolkt
17:00
18°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

producenten twentse streekmarkt delden deldense zuurkool en pompoensoep

Terug

Producenten Twentse Streekmarkt Delden – Deldense zuurkool en pompoensoep

Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er op het historische plein bij de Oude Blasiuskerk in Delden een streekmarkt gehouden. Wat in 2009 als pilotproject begon, is inmiddels niet meer weg te denken uit het centrum. De eerste echte boeren-streekmarkt in Twente trekt maandelijks vele duizenden bezoekers en heeft met ongeveer 35 producenten een zeer uitgebreid en divers aanbod aan verse streekproducten.

Om de bezoekers van onze website en de markt een idee te geven van het aanbod, lichten wij er vanaf heden in de week voorafgaand aan de markt een producent uit en bekijken wat hij of zij te bieden heeft. Deze week staat het pastaproducent Jan Keuper centraal.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deldense zuurkool en pompoensoep

De meesten van ons weten nog van school dat de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, tijdens zijn lange zeereizen, zuurkool inzette om scheurbuik te voorkomen. Ook de Chinezen gebruikten 6000 jaar geleden al gezuurde producten tegen uiteenlopende ziekten. Zuurkool bevat veel vitamine C en B en ijzer. Bovendien past het prima binnen een slankkuur en heeft het een hoge voedingswaarde en bevat niet te veel zout. Het vormt de basis voor veel heerlijke wintergerechten.

Op de streekmarkt in Delden wordt op 4 oktober zuurkool gemaakt van vers geoogste en biologisch geteelde witte kolen, dus extra gezond. Tussen 11.00 en 13.00 uur wordt een grote Keulse pot, laag voor laag, gevuld met gesneden kool met daarop telkens een handvol zout. Passende verwijzing naar het zout uit Twentse bodem en het Zoutmuseum! Als de pot vol is, komt daarop een houten deksel met een zware steen. Na ongeveer 6 weken is de zuurkool klaar en wordt verkocht voor een goed doel.

Daarnaast is de pompoen ook een echt herfstproduct. Pompoenen geven kleur aan een herfsttuin maar je kunt er ook heerlijke soep van maken maar ook taart, pudding, jam of cake. Pompoensoep is lekker en even gezond als de oer-Hollandse erwtensoep. Zowel het vruchtvlees als de pitten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en vitaminen. Pompoen is een supergezonde groente.

De sterrenkok van de streekmarkt, Lucas, zal tijdens de markt in Delden een heerlijk pompoensoepje maken. Weer een reden om naar de Twentse Streekmarkt te komen en te genieten van alles wat de markt en Delden te bieden heeft!

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.