nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

programma en activiteiten delden terug naar toen woning wonen delden

Terug

Programma en activiteiten Delden Terug Naar Toen – Woning Wonen Delden

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woning Wonen Delden

In samenwerking met de Stichting Wonen Delden wordt tijdens de viering van de 70-jarige bevrijding van Delden een woonhuis ingericht in de stijl van de jaren 40. Wonen Delden heeft het initiatief hiertoe genomen in het kader van het 95-jarig bestaan van de stichting in 2014. Directeur Henny Manrho: “Toen wij hoorden van het initiatief ‘Delden Terug Naar Toen’, hebben wij besloten om de beschikbare middelen voor de viering van ons jubileum te gebruiken ter ondersteuning van het evenement. Het aankleden van een woonhuis in de stijl van de jaren 40 is in onze ogen een prachtige toevoeging aan het gebeuren in april 2015.”

dtnt 234

De plannen voor het inrichten van de woning zijn al zeer concreet en krijgen iedere week meer vorm. “Het enige waar we nog geen duidelijkheid over hebben, is de locatie”, zo vertelt Manrho. “Het moet een huis zijn wat gebouwd is in de juiste tijd. Daarmee worden de mogelijkheden al vrij beperkt. Huizen aan de Julianastraat en Wilhelminastraat zijn perfect, maar wij weten nu nog niet of er in april 2015 daar een huis beschikbaar is. In januari moet daar meer duidelijkheid over komen.”

Alternatieven zijn oude woningen in het centrum van Delden. “Aan de Marktstraat is er bijvoorbeeld een goede optie, maar ook daar moet natuurlijk op het juiste moment ruimte beschikbaar zijn. Mocht het allemaal niet lukken dan is het ook nog mogelijk om een winkelruimte aan de Langestraat in te richten.”

dtnt 456

De meubelen en andere materialen zijn al grotendeels geregeld. “Het museum ‘Sfeer van Weleer’ in Rekken heeft al toegezegd om de benodigdheden beschikbaar te stellen. Zij hebben alle materialen om een huis volledig in te richten.” Ook ‘Vrouwen Van Nu’ uit Delden worden nauw betrokken bij de invulling. “Zij gaan het huis ‘bewonen’ en laten de bezoekers zien hoe er in die tijd bijvoorbeeld kleding gewassen werd en hoe het ochtendritueel ging.”

Manrho wil de woning, indien mogelijk, langer openstellen dan alleen de eerste week van april 2015. “Er wordt veel tijd en werk ingestoken door een grote groep mensen. Het zou dan jammer zijn om de woning slechts een paar dagen te kunnen bezoeken. Wij hopen dat het mogelijk is om bijvoorbeeld de deuren in de maanden april en juni te openen.”

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen vanaf april 2015. “Wij hopen dat bijvoorbeeld scholen van de mogelijkheid gebruik maken. Maar het zou ook erg leuk zijn als kinderen hun grootouders meenemen. Die kunnen dan zelf uitleggen hoe de situatie toentertijd was.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.