nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

programma en activiteiten delden terug naar toende scholencommissie

Terug

Programma en activiteiten Delden Terug Naar Toen - De Scholencommissie

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De scholencommissie

Het programma dat is samengesteld rondom de 70-jarige bevrijding van Delden is voor jong en oud. De activiteiten van zowel ‘Keep Them Rolling’ als die van de ‘Stichting Delden Terug Naar Toen’ zijn opgezet voor een zo breed mogelijk publiek. De leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Delden en omgeving vormen dan ook een belangrijke doelgroep voor de organisatie.

Uiteraard is er begin april 2015 voor de Deldense jeugd van alles te doen buiten de scholen om. Maar om de jongeren een goed beeld te geven van de gebeurtenissen die zich 70 jaar geleden in en rondom Delden hebben afgespeeld, heeft de scholencommissie van de DTNT een educatief programma samengesteld. KTR beschikt eveneens over lesmateriaal dat zal worden gebruikt op het Twickel College Delden.

delden terug naar toen 2

Het educatieve programma voor de basisscholen richt zich op de groepen 7 en 8. Dit aangezien de Tweede Wereldoorlog ook in het jaarlijkse programma voor deze klassen is opgenomen. In de weken voorafgaand aan het evenement krijgen de leerlingen een aantal lesplannen over locaties en gebeurtenissen rondom het Twentekanaal tijdens de bevrijding. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de strijd bij de sluis, het Jodenkerkhof en boerderij Rannink.

In april 2015 maken de groepen 7 en 8 van de basisscholen in en om Delden een fietstocht langs de verschillende punten die behandeld zijn in de lesplannen. Op de route zijn een aantal posten opgenomen waar de leerlingen stoppen voor uitleg en verhalen over de locatie. Hier moeten zij tevens vragen te beantwoorden op basis van de uitleg en de informatie uit de lesplannen. Het is de bedoeling dat de posten worden aangekleed in een jaren veertig stijl. De aanwezige mensen zullen ook in kleding uit die tijd dragen. Aansluitend aan de fietstocht brengen de basisscholieren een bezoek aan het kampement aan de Twickelerlaan. Ook de leerlingen van het Twickel College Delden gaan hier naar toe.

Hoewel de plannen nog niet definitief zijn, wil de scholencommissie ook graag de overige basisscholieren bij het gebeuren betrekken. In overleg met de scholen is het de bedoeling om voor de jongste kinderen een kleur- of tekenwedstrijd te houden. Voor de groepen 3 en 4 zijn een aantal leuke knutselactiviteiten zoals het maken van vlaggetjes of matjes bedacht. Voor de groepen 5 en 6 is er het plan om een spelletjesmiddag te houden met Oudhollandse spelen. Dit zal waarschijnlijk op het terrein van een van de Deldense sportverenigingen plaatshebben.

De scholen in Delden en omgeving kunnen er daarnaast voor kiezen om klassikaal deel te nemen aan de overige activiteiten die er begin april 2015 in Delden gehouden worden. Zo kan er een bezoek gebracht worden aan het door Wonen Delden ingerichte huis in jaren 40 stijl, of kan er gezamenlijk een ritje gemaakt worden met de stoomtrein (indien dit doorgaat).

Kijk voor meer informatie op de website van Delden Terug Naar Toen: www.dtnt.nl

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.