nu 14°
Weerbericht Delden
licht bewolkt
05:00
11°
zwaar bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

ruim honderd geinteresseerden bij eerste bijeenkomst agh in delden

Terug

Ruim honderd geïnteresseerden bij eerste bijeenkomst AGH in Delden

Delden – 01-03-2013 – Veel geïnteresseerden zijn op donderdagavond afgekomen op de eerste bijeenkomst van de Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente. Bij Grand café ‘In de Hagen’ in de Stadshagen kwamen ruim honderd belangstellenden bij elkaar. De aanwezigen werden bijgepraat over de recente ontwikkelingen rond de plannen over de Noordelijke Aftak Betuweroute en de gevolgen voor de Twentekanaallijn Zutphen-Hengelo in het bijzonder. Ook maakte de actiegroep de geplande activiteiten en plannen bekend.

Na een introductie van het bestuur van de nieuwe actiegroep werden stapsgewijs de plannen van de vereniging uit de doeken gedaan. Er werd gekeken naar het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van het goederenvervoer door Delden. “De doelstelling van AGH is het tegengaan van structureel spoorgoederenvervoer over de Twentekanaallijn door de Hof van Twente”, aldus voorzitter Paul Koppen de Neve. “Het doel willen we bereiken door via politieke lijnen de besluitvorming te beïnvloeden. Juridische- en publiekacties zijn daarbij onze instrumenten.”

Overleg met de Eerste Kamer over de wet BASISNET staat bovenaan de agenda. Daarnaast wil de actiegroep volop gebruik maken van het inspraakmoment dat er komt met de ‘kleine MER’. Ook moet er nauw worden samengewerkt met actiegroepen uit Lochem en Hengelo en met de overkoepelende belangenvereniging Rona (IJssellijn, Twentelijn en Twentekanaallijn). Bovengenoemde organisaties waren net als wethouder Ben Eshuis en een aantal gemeenteraadsleden aanwezig bij de bijeenkomst.

De zaal bestond uit mensen die al goed op de hoogte waren van de plannen over het goederenvervoer door Delden, maar ook uit mensen voor wie de informatie overwegend nieuw was. Een aantal bezoekers reageerde dan ook geschokt op de hoeveelheid treinen, de gevaarlijke stoffen die vervoerd kunnen worden en de gevolgen voor Delden bij een mogelijk ongeval. Een aantal kaartjes lieten zien dat er weinig van Delden overblijft bij een eventuele explosie van een trein met gevaarlijke stoffen.

Aan het einde van de avond deed de actiegroep de plannen voor een alternatief voor de Noordtak Betuweroute uit de doeken. Het plan Twentekanaalplus werd ook al gepresenteerd aan Wethouder Jan Bron van Hengelo die binnen Regio Twente de portefeuille infrastructuur beheert. Ook was er ruimte voor een aantal (kritische) vragen van de aanwezigen. “Wij nodigen iedereen uit om te helpen en mee te denken over een oplossing”, aldus voorzitter Paul Koppen de Neve.”

advertenties

01 maa 2013

“IK BEN GEEN TEGENSTANDER,MENEER KOPPEN HEEFT DE SCHAAPJES WEL OP HET DROGE.
WE MOETEN ZORGEN DAT WE AAN HET WERK BLIJVEN EN OVER HET SPOOR IS DE GOEDKOOPSTE MANIER.”

Rudie 01-03-2013 @ 19:24 | 0 | rapporteer

Reageren

02 maa 2013

“wat hebben de schaapjes van meneer Koppen te maken met goederentreinen? Welke onzin kan men verkondigen? Goederentreinen geven geen werkgelegenheid in Twente en ook niet in Rotterdam.Het kost de burgers miljarden, zie ervaringen met Betuwelijn en HSL, maar levert niets op voor de inwoners van Twente. Of leeft Rudie nog in het verre verleden, waarin rokende schoorstenen vooruitgang betekenden?”

Henri Stork 02-03-2013 @ 12:18 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.