nu 24°
Weerbericht Delden
onbewolkt
11:00
29°
onbewolkt
14:00
33°
onbewolkt
17:00
34°
licht bewolkt
20:00
31°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

sikhoura en abraham gelukkig met dank aan vvf project

Terug

Sikhoura en Abraham gelukkig met dank aan VVF-project

Delden – 21-01-2013 – De Projectgroep Deldense Kerken is al enige tijd actief voor het VVF- project in Zambia. Zo wordt er door verschillende activiteiten als een Muzikale Wandeling door Delden, de verkoop van kerstartikelen, kerststukken en “Twentse” knieperkes op de Kerstmarkt en de Drie-Koningen Wandeling over het landgoed Twickel geld ingezameld voor het goede doel.

Het is januari 2013.

Sikhoura zit met haar man Abraham voor hun huisje. Op het houtskoolvuurtje staat een pannetje met “casava-leaves” te pruttelen. Straks zal ze er ook een pannetje met “nshima” bij zetten. Samen met de al gebakken kip zal het een feestmaal worden.

Ze denkt terug aan vorig jaar januari. Verdrietig omdat hun kindje bij de bevalling was overleden en zij daarna bleef lekken. Ze stonk. Dat vond ze zelf. En dat vond haar man. En dat vond haar familie. En dat vond de hele “community”. Ze bleef bij iedereen zo veel mogelijk uit de buurt. Nu stinkt ze niet meer. Abraham is haar trouw gebleven en ze zijn nu getrouwd. Als God het wil krijgen ze dit jaar een kindje. Ze zal dan tijdig naar het ziekenhuis in Chilonga gaan. Ze heeft goed begrepen, dat het anders weer mis kan gaan. In het ziekenhuis kunnen ze het kindje met een keizersnede halen als het nodig is.

Het is januari 2013.

De toekomst ziet er een stuk beter uit dan een jaar geleden. Ze denkt aan de Nederlandse mensen die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Sikhoura kent hun namen niet. Ze hoopt dat deze mensen weten dat ze haar en heel veel vrouwen gelukkig hebben gemaakt.

Wat is VVF?

VVF is de afkorting van Vesico Vaginale Fistel. Deze aandoening ontstaat als een baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden. Een keizersnede is de enige oplossing, maar vaak kan een ziekenhuis niet tijdig worden bereikt. Uiteindelijk wordt de baby dood geboren en is de jonge moeder inwendig ernstig beschadigd. Zij lekt permanent urine en wordt door de gemeenschap buiten gesloten.

Oplossing:

Door een relatief eenvoudige operatie kunnen de beschadigingen worden hersteld. Probleem is dat dit in de binnenlanden van Zambia niet bekend is. De PDK heeft zich als doel gesteld 100 van deze vrouwen een menswaardige toekomst terug te geven.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.