nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

stadsraad delden het uur u nadert voor de hof van twente

Terug

Stadsraad Delden: ‘Het uur U nadert voor de Hof van Twente’

De laatste 2 maanden zijn er veel ontwikkelingen geweest rond het spoorgoederenvervoer. De Stadsraad Delden wil u informeren over de mogelijkheden om te reageren op het MER 1 rapport (Milieu Effect Rapportage). Dit kan digitaal en schriftelijk. Het adres voor digitale reacties is www.centrumpp.nl onder hoofdstuk actuele consultatieprojecten. Het adres om schriftelijk te reageren: Centrum Publieksparticipatie PHS-GON Postbus 30316 2500 GH Den Haag.

Deze reacties zijn mogelijk vanaf 21 mei jl. t/m 8 juli 2013. Inmiddels heeft staatssecretaris Mevr. Mansveld een werkbezoek gebracht aan locaties langs de IJssellijn en de Twentelijn. Namens de provincie Overijssel was Mevr. Bakker aanwezig. Alle gevaar aspecten en ongemakken werden besproken. Het RONA zwartboek ( Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) werd overhandigd aan de staatssecretaris. Dit zwartboek is een uitgebreide weergave van alle zwaktes en knelpunten die de inwoners wonend aan de mogelijke spoorvarianten kunnen tegenkomen.

Je kunt je afvragen wat de waarde is van zo’n bezoek. Een ambtenaar die de portefeuille Basisnetspoor onder beheer heeft, wist niet, dat er in Dieren op 14 meter afstand van het spoor een gasbedrijf was. In Eefde staat een tehuis met 120 geestelijk gehandicapten pal aan het spoor! De vraag blijft, of Randstadbestuurders voldoende oog hebben voor de belangen van Oost-Nederland. Mevr. Mansveld sprak nog uit, dat extra goederentreinen in Oost-Nederland hard nodig zijn. Hinder die dit meebrengt, is onvermijdelijk!

De MER rapportage laat zien, dat er sprake is van aanzienlijke trillingshinder. Bij een aantal varianten wordt de norm overschreden. De hinder door geluid blijft beperkt. In de kernen Goor en Delden en ten oosten van Hengelo zijn “zware”maatregelen nodig (schermen tot 4 meter hoog!). Bij alle varianten blijft de luchtverontreiniging onder de grenswaarden. Het vervoer van gevaarlijke stoffen zou onder het “risicoplafond”blijven. Dit alles is gebaseerd op gemiddelden van modellen die de overheid hanteert. De piekbelastingen worden zo genivelleerd! Er is nog geen tracékeuze bepaald. Deze volgt na het MER 2 rapport.

In de regio worden door het Ministerie en Pro Rail weer voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Voor de Hof van Twente is dit donderdag 13 juni in het gemeentehuis van Goor van 17.00-21.00 uur. De Stadsraad Delden nodigt u dringend uit om kennis te nemen van de ontwikkelingen rond het spoor. De MER rapporten zijn te raadplegen via www.centrumpp.nl . Vanaf 28 mei jl. ligt het MER rapport ook ter inzage bij gemeente en bibliotheek.

De Regio Twente maakt zich ook zorgen over meer goederentreinen. De Regio wijst de plannen af namens de 14 gemeenten, tenzij de veiligheid, leefbaarheid en gezondheid gegarandeerd worden. Dit is een boterzacht standpunt. De overheid weet wel raad met aanpassingen van de normen en wordt zo geen strobreed in de weg gelegd. Ook in Borne wordt kritiek geuit op de slappe houding van de gemeentelijke overheden. Zij schuiven de zwarte piet naar de burgerprotestbeweging. Vragen zij soms wisselgeld voor andere grote prestigeprojecten?

Wij vragen de hofbewoners actief mee te denken en de bijeenkomst in Goor te bezoeken. Tevens vragen wij te reageren op het MER1 rapport. Voor aanwijzingen voor kritische vragen aan de overheid verwijzen we naar de nieuwsbrief mei 2013 van RONA (website www.rona.info.nl ).

Vermeldenswaardig is nog het feit, dat RONA in hun nieuwsbrief de bijgevoegde foto’s van Delden met geluidsschermen wilde afdrukken .De autoriteiten achter de onderzoeksrapporten hebben dit echter verboden. Het was hen kennelijk niet welgevallig. Er moest eerst gewacht worden op hun toestemming. Hoezo ongewenste overheidscensuur?

Voorbeeldbrief voor reacties op MER1 rapport:

1. voor digitale reactie:

www.centrumpp.nl Reactie op MER 1: --

2. voor schriftelijke reacties:

Centrum Publieksparticipatie, PHS-GON

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Reactie op MER1: --

Stadsraad Delden, Hans de Roos

advertenties

12 jun 2013

“Alsof dat werkelijk nut heeft, vorige keer ook naar deze bijeenkomst geweest. Dat was werkelijk om te lachen.

De juiste mensen die zie je daar niet, loopjongens sturen ze daar naar toe.
Antwoorden op vragen die je krijgt zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

Je beschrijft je woonsituatie en de gevolgen ( want dat kan elke domme boer wel bedenken ), en je krijgt als antwoord: " nee joh, dat valt reuze mee, we plaatsen een wandje en voor de trillingen doen we er van die rubbertjes tussen!!!

Het gaat hierbij om types als:

NOT IN MY BACKYARD!!!”

Hetty 12-06-2013 @ 15:06 | 0 | rapporteer

Reageren

12 jun 2013

“Haha en weer een bijeenkomst waar personen het woord voeren die totaal niet op de hoogte zijn van de situatie. Als men al geen geluidsschermen op een schets willen zien willen ze helemaal niets zien. Het enige is een weekend het spoor blokkeren van zutphen tot hengelo. Helpt dat niet dan maar door de weekse dagen.”

T.Nijland 12-06-2013 @ 23:11 | 0 | rapporteer

Reageren

13 jun 2013

“De Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente roept u op naar de voorlichtingsbijeenkomst te komen. Voor verzet en actie roepen wij u op lid te worden van de AGH. Zie daarvoor twentekanaallijn.nl. De AGH zal als actiegroep ook acte de présence geven bij de bijeenkomst en een flyer uitdelen. Ook al vrezen wij dat onze bezwaren tegen PHS-Goederenroute Oost-Nederland en de problemen in Delden en Goor te gemakkelijk ter zijde kunnen worden gelegd, toch roepen wij u op te komen. Samen staan wij sterk voor een leefbare spooromgeving in Delden, Goor en Markelo. AGH gaat voor goederenvervoer over water en langs veilige spoorlijnen BUITEN DORPEN EN STEDEN om! Wist u dat naast de PHS-spoorgoederenpad ook de wet Basisnet de Twentekanaallijn bedreigt? Hierdoor mogen onder BASISNET straks 3.000 ketelwagens gevaarlijke stoffen over de enkele spoorlijn lopen. Zonder veiligheidsmaatregelen! Word daarom lid van AGH en verenig u met uw medeburgers tegen aantasting van leefbaarheid, bereikbaarheid en woningwaarde!”

Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente 13-06-2013 @ 15:14 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.