nu 13°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
13°
onbewolkt
08:00
17°
onbewolkt
11:00
21°
onbewolkt
14:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

stelling van de week ik ben positief over het nieuwe afvalstoffenbeleidsplan

Terug

Stelling van de week: ‘Ik ben positief over het nieuwe afvalstoffenbeleidsplan’

Tijdens de raadsvergadering op 17 juni zal er een besluit genomen worden over het nieuwe afvalbeleid in de gemeente voor de komende jaren. Het afvalstoffenbeleidsplan 2015-2030 moet de eerste grote sprong worden in de richting van de Twentse Afvalvisie; het gezamenlijke streven van de 14 gemeenten naar 90 procent hergebruik en nog slechts 50 kilogram restafval per inwoner in 2030. Klik hier voor meer informatie. 

Er zal waarschijnlijk gekozen worden voor de optie genaamd: Koploper Duurzaamheid. Deze optie houdt in dat de gemeente zo snel mogelijk bij alle laagbouwadressen in de gemeente een extra minicontainer wil plaatsen waarmee het PMD (Plastic, Metaal, Drankenkartons) afval is in te zamelen. Dit zal een grijze container met een oranje deksel worden. Per 1 januari 2017 gaat de gemeente vervolgens over op het zogenaamde Diftar-systeem (klik) bij de restafval minicontainer. Dat betekent dat er vanaf dat moment betaald moet worden per keer dat de restafval minicontainer wordt geleegd.

De invoering moet de gemeente eenmalig een bedrag van 576.190 euro investeren. Dit bedrag bestaat voor het grootste deel uit het aanschaffen en uitzetten van minicontainers voor PMD-afval. De gemeente verwacht dat de maatregelen met ingang van 2018 leiden tot een kostenbesparing van 33 euro per huishouden. De invoering van de PMD minicontainer zal voor ongeveer 40 procent van deze daling zorgen. Dat betekent dat eind 2016 er een daling van de afvalbeheerkosten met ongeveer 13 euro wordt bewerkstelligd.

Bij de invoering van diftar zullen de besparingen en de stand van de voorziening worden meegenomen bij de bepaling van de hoogte van de tarieven. Jaarlijks zal eventuele aanpassing van de tarieven, zoals gebruikelijk, plaatsvinden bij de vaststelling van de betreffende begroting.

De stelling van deze week onderzoekt wat de inwoners vinden van de plannen in het nieuwe afvalstoffenbeleidsplan en luidt: ‘Ik ben positief over het nieuwe afvalstoffenbeleidsplan’. Aan de rechterzijde van de pagina kan gekozen worden uit de onderstaande antwoorden.

  • Eens, goed voor milieu
  • Eens, lijkt geld te besparen
  • Eens, blij met extra container
  • Oneens, geen vertrouwen in
  • Oneens, kost uiteindelijk meer
  • Oneens, niet nog een container
  • Overig namelijk…
  • Geen mening

advertenties

09 jun 2015

“Zou dan ook wenselijk zijn om de openingen van de glasbakken groter te maken. Ze zij nu zo klein dat een redelijk grote glazen pot er niet in kan.”

Gerrit 09-06-2015 @ 15:06 | 0 | rapporteer

Reageren

11 jun 2015

“Dan moeten ze in Goor ook eens een stokje steken tegen het op grote schaal storten van bedrijfsafval bij Bruins en Kwast op vrijdag en zaterdag. Hier valt ook een leuke besparing te halen.”

Afval 11-06-2015 @ 22:43 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.