nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

stichting delden terug naar toen officieel opgericht

Terug

Stichting Delden Terug Naar Toen officieel opgericht

De organisatie van ‘Delden Terug Naar Toen’ is al een aantal maanden bezig met de voorbereidingen voor de activiteiten rondom de 70-jarige bevrijding van Delden in april 2015. Sinds vorige week heeft de DTNT ook officieel vorm gekregen. Gekozen is voor een stichtingsvorm met in totaal acht bestuursleden waarbij initiatiefneemster Erna Hemersma voorzitter is.

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje terugbrengen naar de tijd rondom de bevrijding Vanaf 1 april 2015 zijn er allerlei activiteiten in- en rondom Delden. Zo wordt er een woonhuis ingericht in de stijl van 70 jaar geleden, komen er tentoonstellingen bij het Zoutmuseum en de Wendezoele, wordt het straatbeeld terug gebracht naar toen, komt er een verhalen- en wandelpad, zijn er exposities bij alle galeries, wordt De Weijenborg omgebouwd tot ‘café René’, is er een grote muzikale avond met muziek uit de jaren 40-45 en zijn er nog tal van andere grote en kleine activiteiten. Ook de basisscholen in Delden en omgeving en het Twickel College worden bij de plannen betrokken en doen mee aan fietstochten, knutselmiddagen en Oudhollandse spellen.

delden terug naar toen 2

In de maanden voorafgaand aan de activiteiten worden de inwoners voorbereid op de happening. Zo zijn er in verschillende media verhalen te lezen over Delden tijdens de Tweede Wereldoorlog, komt er een Ladies Night met informatie over onder andere kleding, wordt er voor de Deldense ondernemers een actieavond gepland en zal de organisatie tijdens evenementen in het centrum haar gezicht laten zien.

Naast het uitgebreide en mooie programma van Delden Terug Naar Toen zal ook Keep Them Rolling uitpakken in Delden. De historische voertuigen die door deze vereniging in stand gehouden worden zullen de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen. The Final Push van KTR is inmiddels deels bekend en kent een aantal spectaculaire onderdelen. Naast de vele oude legervoertuigen zal er een heuse airstrip worden aangelegd in Twickel waarop een aantal vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Ook wordt er een ‘Amfibische aanval’ uitgevoerd op het Twentekanaal waar de Canadezen de oversteek maakten. Dit is onderdeel van een grote herdenking in de regio. Mogelijk zal er tussen Delden en Hengelo ook een stoomtrein komen te rijden.

Bij de stichting Delden Terug Naar Toen zijn inmiddels vele tientallen Deldenaren en andere sympathisanten betrokken. In een aantal commissies (kleding, scholen, verhalen, muziek) wordt het gehele programma in de aanloop en tijdens de 70-jarige bevrijding vorm gegeven. Voorzitter Erna Hemersma is trots op de gang van zaken en het enthousiasme van de mensen. “Het is fantastisch hoe dit initiatief wordt opgepakt door de Deldense bevolking maar ook ver daar buiten. De stichting Delden Terug naar Toen heeft inmiddels een vrijwilligers groep van ruim 60 personen die zich enorm inzetten om het evenement in 2015 een groot succes te laten worden.”

“Laten we er ook vooral bewust van zijn waarom we dit bijzondere evenement organiseren: We moeten dankbaar zijn dat wij 70 jaar na de bevrijding nog steeds in vrijheid leven. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te reizen waarheen je wilt, te leven zonder honger, angst en verraad. Laten we voor een laatste keer onze bevrijders hiervoor bedanken. We rekenen op jullie allemaal.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.