nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

update deel 15 verhalen op weg naar delden terug naar toen van dday tot veday

Terug

Update: Deel 15: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

Het is op 4 april 2015 precies 70 jaar geleden dat Delden werd bevrijd van de Duitse bezetting. De historische voertuigen van Keep Them Rolling zullen in deze periode de route van de bevrijders rijden van Groesbeek naar Groningen. Aan de Twickelerlaan in Delden wordt net als in 2010 van 2 tot en met 9 april 2015 een groot kampement opgeslagen.

De stichting ‘Delden Terug Naar Toen’ zal het stadje rondom de bevrijding terug brengen naar de jaren 40. Versierde etalages, verklede inwoners, historisch ingerichte woningen, een nabootsing van de oversteek van het Twentekanaal en nog tal van andere activiteiten: in april 2015 zal Delden zich weer voor even terug in de tijd wanen.

In de aanloop naar de 70-jarige bevrijding van Delden worden er door een speciale commissie verschillende verhalen geschreven die uiteindelijk gebundeld worden in een mooi boek. Nieuws uit Delden zal tot aan de start van het evenement om de twee weken een verhaal plaatsen. De ene keer is het verhaal afkomstig van de stichting Keep Them Rolling, de andere keer van de verhalencommissie.

In de weken dat er geen historische verhalen gepubliceerd worden, zal er aandacht zijn voor het programma en de activiteiten van de Stichting Delden Terug Naar Toen. De verschillende commissies komen aan het woord en de evenementen worden onder de loep genomen.

Kijk voor meer informatie op www.dtnt.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 15: Verhalen op weg naar ‘Delden Terug Naar Toen’ – Van D-Day tot VE-Day

delden terug naar toen 2Nog diezelfde avond bevrijdden Engelse en troepen Borne, er werd slechts licht gevochten. In een nachtelijke aanval met storm- en roeibootjes bereikten Canadezen in Delden bij de Torendijk de andere kant. De Bevrijding van Delden kwam op gang. Links en rechts bleven er echter verzetshaarden van de Duitsers actief, in Twente was de strijd nog niet gestreden. Een Sherman tank nam een ‘snelle’ route om een aanval op een Duitse verzetsstelling te kunnen uitvoeren, maar zakte door de houten brug en verdween bijna helemaal onder het water van de Berkel. De bemanning kon eruit klimmen met een nat pak, maar de boordschutter zat klem en voelde langzaam de modder en het water van het riviertje naar zijn lippen stijgen. De overige bemanningsleden kregen hem na een half uur uit de tank. Een boer, wonend bij de brug, gaf hen warme koffie.

In alle vroegte reden Canadese tanks de Stad Delden binnen. Delden was, door de vestiging van verschillende stafafdelingen van het Reichskommissariat van gouverneur Seyss-Inquart, een belangrijke plaats geworden en werd zwaar bewaakt/verdedigd. Kasteel Twickel werd door Seyss-Inquart uitgekozen als ‘springplank’ vanuit het westen van Nederland naar Duitsland voor het geval dat de geallieerden zouden landen aan de Noordzee stranden. Hoe anders zou het lopen! Zijn schoonzoon was een fanatiek SS’er en woonde met vrouw en dochter in het Kasteel toen de geallieerden aan de deur klopten. Hij schoot zijn dochter dood, pleegde zelfmoord en liet een briefje achter waarin hij opdracht gaf aan zijn adjudant om zijn vrouw te vermoorden. Diezelfde adjudant liet dat na. De vrouw leefde na de oorlog in het kasteel verder als gast van de teruggekeerde eigenaren, maar kon de pesterijen op straat en de weerstand tegen haar verblijf niet langer volhouden en vertrok naar München.

Seyss-Inquart was reeds Duitsland in gevlucht en werd later door de Britten bij Bremen gevangen genomen en overgeleverd aan de Canadezen in Delden. Daar werd hij vastgezet en verhoord in de markante watertoren van Stad Delden. Voordat de Canadezen de stad konden binnentrekken moesten zij het kanaal oversteken. Alles werd ingezet: rubber bootjes, stormbootjes etc. De genie legde rookgordijnen aan en scheen met zoeklichten naar de stellingen van de Duitsers om hen te verblinden. De oversteek werd een nachtmerrie, de weerstand was groot. Het ging van boerderij naar boerderij, van huis naar huis, de gevechten duurden meer dan 24 uur. De genisten van het Lake Superior Regiment legden 24 uur later een noodbrug over het kanaal, zodat de hoofdmacht van het Canadese leger met al zijn troepen en voertuigen konden verder trekken richting Almelo.

Update: Reactie op bovenstaande artikel van Jurriaan zu Castell Rüdenhausen:

“F. Heinisch, die zelfmoord heeft gepleegd in zuid vleugel Twickel, was voor zover ik weet geen schoonzoon van Seyss-Inquart maar zijn stafadjudant. Ja, hij pleegde op 4 april zelfmoord evenals zijn vrouw en kleinzoon Hans Dieter (1.5 jaar oud). De moeder van Hans Dieter had volgens mijn informatie misschien ook moeten worden omgebracht maar aangezien zij elders was op 4 april is dit dus niet gebeurd en is zij onder huis arrest geplaatst te Twickel. Zij vulde hier, in afwachting op uitspraak van de onderzoekscommissie oorlogsmisdaden, haar tijd op met huishoudelijke werkzaamheden maar vervolgens heeft ze een serieuze straf uitgezeten in interneringskamp vliegbasis Twente. Na procederen is zij vrijgelaten en uitgezet naar Oostenrijk. Bijzonder tragisch en treurig want van oorlogsmisdaden was totaal geen sprake. Overigens was de toenmalige eigenaar van Twickel, barones van Heeckeren, gewoon al die jaren woonachtig op Twickel. Tevens wordt geschreven dat Franz Heinisch SS-er zou zijn geweest. Ook dat lijkt mij ietwat stellig; ik ken hem als stafadjudant (functie) van Seyss-Inquart.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.