nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
14:00
22°
lichte regen
17:00
23°
lichte regen
20:00
20°
lichte regen
23:00
15°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

voormalig burgemeester stad delden reageert ontzet diefstal veulen

Terug

Voormalig burgemeester Stad Delden reageert ontzet op diefstal veulen

Voormalig burgemeester Willem Holthuizen (75) van Stad Delden heeft met ontzetting kennis genomen van de diefstal van het standbeeld aan de Langestraat. Holthuizen, burgemeester van Delden van 1978 tot 1985, was in 1979 niet alleen aanwezig bij de onthulling van het beeld, maar koos het veulen samen met toenmalig directeur Ockinga van Servo uit bij de kunstenaar Gabriël Sterk.

“Ik vind het heel erg om te horen dat het beeld niet langer deel uitmaakt van het Deldense straatbeeld”, zo geeft Holthuizen aan in een reactie. “Het is een groot verlies voor Delden en ik hoop natuurlijk dat het beeld terugkomt en dat de dieven worden gepakt.” Ook van de diefstal van het borstbeeld van Doctor Gewin en de vernieling van het kunstwerk ‘De Raad’ was Holthuizen niet op de hoogte. “Wij hebben het veulentje ook niet verankerd met stalen pinnen. Toen het geplaatst werd, gebeurden dit soort dingen niet.”

De inmiddels in Heemstede woonachtige Holthuizen kan zich nog goed herinneren hoe het beeld in Delden kwam te staan. “Directeur Ockinga van Servo had het idee om Stad Delden een kunstwerk te schenken ter ere van het 50-jarig bestaan van de chemiefabriek. Ik ben toen samen met hem op zoek gegaan en zodoende kwamen we het veulentje tegen bij kunstenaar Gabriël Sterk.”

Beide heren waren het erover eens dat het beeld een mooie toevoeging zou zijn voor Delden. “Dit was in de jaren nadat de rondweg werd geopend en dat het verkeer niet meer door de Langestraat hoefde te rijden. Wij hadden al besloten om het centrum daarom een opknapbeurt te geven en dit was in onze ogen een prima start.”

Al snel was het beeld niet meer weg te denken uit het Deldense straatbeeld. “Volgens mij was er niemand die het niet mooi vond. Ik weet nog goed dat koningin Beatrix in 1985 een bezoek bracht aan Delden voor de opening van het Zoutmuseum. Ik heb haar toen rondgeleid langs onder andere het veulentje. Zij gaf toen aan het beeld erg mooi te vinden.”

 Foto: Wikipedia, Faasco.    

advertenties

07 jan 2014

“Vandaag gelezen in de Telegraaf dat het beeld in Borne stond.”

GJ 07-01-2014 @ 09:13 | 0 | rapporteer

Reageren

07 jan 2014

“Wat jammer!”

Herman Idzerda 07-01-2014 @ 14:11 | 0 | rapporteer

Reageren

07 jan 2014

“Gelukkig hebben we in Delden nog een archief met heel veel foto's over het veulentje.”

Job 07-01-2014 @ 19:00 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.