nu
Weerbericht Delden
onbewolkt
19:00
-2°
onbewolkt
22:00
-5°
onbewolkt
01:00
-6°
onbewolkt
04:00
-7°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

wonen delden start project zonnig huren delden

Terug

Wonen Delden start project ‘Zonnig Huren in Delden’

In 2014 start Wonen Delden een pilotproject met zonnepanelen op de daken van de woningen aan het Lannink en de Galgenmaten in Delden. Dit complex is enkele jaren geleden voorzien van isolerende maatregelen, zoals nieuwe daken en kozijnen. “Deze woningen voldoen aan onze eisen voor het plaatsen van zonnepanelen, doordat ze al een goede basis-isolatie hebben (label B). Ook de ligging ten opzichte van de zon is ideaal” aldus Henny Manrho, directeur van Wonen Delden.

De bewoners uit de wijk zijn enkele weken geleden tijdens een bewonersbijeenkomst uitgebreid geïnformeerd over het plan. Deelname aan het project is voor de bewoners geen verplichting en de pilot gaat pas door als minimaal 50% van de bewoners meedoet. Binnenkort worden alle bewoners bezocht door de leverancier, Zelziuz, en wordt er op basis van het huidige verbruik van de bewoner berekend wat in zijn situatie het voordeel is.

Voor elke woning maakt de leverancier een besparingsberekening op basis van de energienota. Het voordeel is niet alleen afhankelijk van het verbruik, maar ook van de exacte ligging van het dak. Aan de rand van het complex staan hoge eiken. Deze hebben ook invloed op het rendement. De grootte van de besparing is voor iedereen anders. De bewoner kan de specifieke opbrengsten van zijn woning vergelijken met de huurprijs van 20 euro per maand die Wonen Delden vraagt voor de huur van de 10 zonnepanelen.

Volgens Henny Manrho is een besparing van 330 euro tot 450 euro op jaarbasis mogelijk. Het onderhoud van de zonnepanelen wordt gedaan door Wonen Delden. “De bewoners hebben er zelf geen omkijken naar. Bij een positieve uitkomst van de proef is Wonen Delden ook van plan zonnepanelen te plaatsen op de daken van andere woningen, waarbij gekeken wordt naar het huidig isolatieniveau en de bouwkundige constructie. Een ander voordeel van het zelf opwekken van energie is de energiebewustwording bij de bewoners. Men gaat toch beter kijken naar het actuele verbruik en houdt daar rekening mee. Dit levert ook een extra besparing op.”

 

advertenties

21 dec 2013

“de bomen houden wind tegen en zijn oa belangrijk voor vogels.de bomen houden ook de grond vast en zorgen voor het opnemen van water.
werk samen met milieu-wetenschappers om goede beslissingen te nemen.
zie ook het business&the environment programme.
cpi.cam/ac/uk/bep
zie ook soil association
www.soilassociaton.org
voor verantwoorde zorg van de natuur”

F 21-12-2013 @ 15:56 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.