nu 19°
Weerbericht Delden
lichte regen
23:00
15°
matige regen
02:00
14°
lichte regen
05:00
11°
half bewolkt
08:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

17 stolpersteine voor deldense slachtoffers tweede wereldoorlog

Terug

17 Stolpersteine voor Deldense slachtoffers Tweede Wereldoorlog

In Delden worden er volgend jaar 17 Stolpersteine gelegd op de locaties waar de Deldense slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden. De Raad van Kerken in Delden is de initiatiefnemer van de plannen en hoopt dat de gedenktekens voor de viering van de bevrijding van Delden op 4 april 2019 geplaatst kunnen worden. Onder de groep van zeventien zijn onder andere de 10 Joodse inwoners die in 1943 op de trein naar Vucht werden gezet om nooit meer terug te keren. In 2016 werd voor deze mensen een bezinningsmonument onthuld bij het station in Delden.

De eerste stappen richting plaatsing zijn al gezet. Zo is de gemeente positief over het initiatief en heeft ook burgemeester Ellen Nauta haar steun uitgesproken. De totale kosten bedragen zo’n 3000 euro die de Raad van Kerken via subsidies en sponsoring bij elkaar hoopt te krijgen. Of de plaatsing voor 4 april 2019 kan plaatsvinden hangt vooral af van de organisatie in Berlijn die de stenen maakt. Omdat veel plaatsen in Europa vergelijkbare in initiatieven hebben, is er een wachtlijst.

Voorafgaand aan de onthulling van de Stolpersteine in april 2019 houdt de Deldense amateurhistoricus Dick Lohuis een lezing in de Oude Blasiuskerk over de Joodse gemeenschap van Delden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Lohuis bracht voor de Raad van Kerken ook in beeld waar de slachtoffers precies woonden.

Archieffoto

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.