nu 16°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

62 klokken op kasteel twickel lopen weer op tijd

Terug

62 klokken op kasteel Twickel lopen weer op tijd

In de nacht van zaterdag op zondag is in Nederland de zomertijd weer ingegaan. Voor de meeste mensen betekent dit dat de wekkerradio en een aantal klokken in huis even moeten worden bijgesteld. Op kasteel Twickel is dit niet een bezigheid van enkele minuten, maar neemt het aanpassen van de tijd vele uren in beslag.

Voor de medewerkers belast met de taak, is het bijstellen van de klokken echter geen bijzondere bezigheid. “In het kasteel hangen in totaal 62 antieke en bijzondere uurwerken”, zo vertelt Lucia den Ouden. “Iedere maandag wordt ze nagelopen, opgewonden en gecontroleerd. De status wordt vervolgens genoteerd. Ieder half jaar komt er een klokkenmaker langs, die eventuele problemen verhelpt.”

Voor de stichting is het een noodzakelijk proces. “Op het landgoed en in het kasteel is er volop bedrijvigheid en daar horen ook functionerende klokken bij. Daarnaast maken ze onderdeel uit van de collectie en is het belangrijk dat ze blijven functioneren. Er zitten hele bijzondere exemplaren bij die in sommige gevallen dateren uit de 17e eeuw. Er is momenteel ook een uurwerk uitgeleend aan een museum in Utrecht.”

Waar een rondje langs de klokken normaal gesproken een uur of 2 in beslag neemt, duurde het afgelopen maandag wat langer. “Maar dat is nog niets in vergelijking met het terugzetten van de uurwerken. In veel gevallen kunnen de wijzers wel een vooruit worden gedraaid, maar niet achteruit. Dat betekent dat er bij het ingaan van de wintertijd de klokken stilgezet moeten worden en er een uur moet worden gewacht.”

En dat is 62, de bouwhuisklok. Pfff, alles op zomertijd, een dag werk.
Ein Beitrag geteilt von Twickel (@twickel) am

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.