nu 17°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
11:00
19°
geheel bewolkt
14:00
23°
licht bewolkt
17:00
25°
onbewolkt
20:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

andy warhol in museum no hero in delden

Terug

​Andy Warhol in Museum No Hero in Delden

De schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten – Campbell’s soepblikken en de gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden - maken Andy Warhol onvergetelijk. Maar meer nog dan zijn kunst was het zijn levensstijl die hem iconisch maakte. Fotografen als David McCabe, Billy Name, Steve Schapiro, Thomas Hoepker en Ron Galella legden het turbulente leven van de legendarische Warhol in de New Yorkse underground scene vast. Deze foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven van Warhol, omgeven door beroemdheden of alleen, met op de achtergrond The Factory, zijn studio in hartje New York die het decor vormde voor veel van Warhols avonturen. De foto’s zijn verzameld en ondergebracht in de particuliere collectie van Carla en Hugo Brown. Museum No Hero in Delden heeft het voorrecht om ze, samen met een aantal zeefdrukken van Marilyn Monroe en koningin Beatrix, te mogen tonen aan een groter publiek. De werken zijn tot en met 1 september te bezichtigen.

Iedereen 15 minuten beroemd

Andy Warhol (1928-1987) is tijdens zijn leven talloze malen gefotografeerd, vooral tijdens de wilde parties met de kunstenaars, musici en schrijvers die zijn leven kleurden. Een aantal beroemde Amerikaanse fotografen legden de -even beroemde- kunstenaar vast op foto’s die op zichzelf ook weer beroemd werden. En dat sluit aan bij de uitspraak van Andy Warhol zelf uit 1968: ‘In the future, everybody will be world-famous for 15 minutes’. Glamour en roem, dat was waar het allemaal om draaide bij de man die als Andrew Warhola werd geboren.

Entourage

Burt Glinn, werkzaam voor Magnum Photos, fotografeerde in 1965 Andy Warhol en twee van de mensen uit zijn ‘entourage’: Edie Sedgwick (1943-1971) en Chuck Wein (1939-2008). Edie en Chuck waren beiden betrokken bij The Factory. Sedgwick trad in 1965 en ’66 op in verschillende van Warhols films. Ook Steve Schapiro maakte een beroemde foto van Warhol, Sedgwick en Wein op een New Yorkse party in 1965. In Museum No Hero zijn foto’s te zien van Warhol met resp. Keith Haring, John Lennon, Salvador Dali en Truman Capote.

Queen Beatrix

Een tentoonstelling over Warhol zou niet compleet zijn zonder zijn eigen overbekende werk. Eén van Warhols uitspraken was: ‘Ik wil net zo beroemd worden als de Koningin van Engeland’. In 1985 maakte hij een serie zeefdrukken onder de titel ‘Reigning Queens’ van de vier op dat moment regerende vorstinnen. Koningin Beatrix, Koningin Margrethe II van Denemarken, Koningin Ntombi Twala van Swaziland en, uiteraard, Koningin Elisabeth II van Engeland. Op de tentoonstelling in Museum No Hero is het portret van Koningin Beatrix te zien.

Marilyn Monroe

Zonder meer legendarisch werd Warhols serie portretten van Marilyn Monroe. De in totaal 10 zeefdrukken in verschillende felle kleuren, worden nog steeds beschouwd als één van de beslissende kunstwerken uit de 20ste eeuw. Het gezicht van Marilyn (een foto van de actrice uit de film Niagara, 1953) werd in de zeefdruk zo bewerkt dat de oorspronkelijke foto nog platter en meer eendimensionaal werd. Andy Warhol verwees daarmee naar de Amerikaanse samenleving die volgens hem mensen meer als producten ziet dan als personen. Museum No Hero toont één van de Marilyn-prints getiteld Silver/Blue/Red Marilyn Monroe

Museum No Hero

In april 2018 opende Museum No Hero zijn deuren. Museum No Hero toont beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis, vanuit het perspectief van internationale ontwikkelingen in de geschiedenis, politiek en maatschappij, om bezoekers te stimuleren om de eigen context te onderzoeken en houvast te bieden. Niet de verzamelaar staat centraal, maar het genieten van kunst, liefst in een internationale context. Om deze reden werd in 2007 de No Hero Foundation opgericht.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.