nu 14°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
13°
onbewolkt
08:00
17°
onbewolkt
11:00
21°
onbewolkt
14:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

bijzondere steen uit 1786 onthuld naast heilige blasiuskerk

Terug

Bijzondere steen uit 1786 onthuld naast Heilige Blasiuskerk

Onder grote publieke belangstelling is op zondagochtend de ‘eerste steen’ van de voormalige kerk aan de Langestraat in Delden onthuld naast de Heilige Blasius. Tevens werd voor het eerst de plaquette getoond met daarop de geschiedenis van de gedenksteen. Een leuk detail op de steen is dat de hoofdletters opgeteld het jaartal 1786 vormen in het Romeins cijferschrift.

De steen met daarop de namen van de mensen die de bouw van de kerk in 1786 mogelijk maakten, lag vanaf 1873, het jaar waarin de huidige Heilige Blasiuskerk in gebruik genomen werd, in de pastorietuin. In de jaren tachtig werd de steen voor een tentoonstelling even weggehaald, maar een aantal jaar later weer terggeplaatst.

Het historische object raakte door de weersinvloeden steeds verder in verval en dat was een groot aantal mensen een doorn in het oog. Zeno Kolks, die de plaquette mocht onthullen, pakte de steen de afgelopen 15 jaar tijdens de wintermaanden in plastic, zodat hij niet zou barsten. Tonnie Terhalle, Paul en Karel Gerritsjans grepen uiteindelijk het jubileumjaar van de Heilige Blasius in Delden aan om tot actie over de gaan. Met financiële steun van de gemeente, de Rabobank en het uitvaartcentrum Delden, kon de steen gerestaureerd en teruggeplaatst worden. Ook was er budget voor een tafel met bankjes, de plaquette en verlichting.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.