nu
Weerbericht Delden
lichte regen
19:00
lichte regen
22:00
lichte regen
01:00
lichte regen
04:00

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

burgemeester nauta opent respectzone op twickelcollege delden

Terug

Burgemeester Nauta opent respectzone op Twickelcollege Delden

Burgemeester Ellen Nauta heeft op donderdag een respectzone geopend op het Twickelcollege in Delden. Deze fysieke plek, waar acceptatie en veiligheid voorop staan, kwam tot stand in het kader van de Week van Respect. Nauta verzorgde tevens een gastcollege voor de eerste- en tweedejaars leerlingen. Wethouder Pieter van Zwanenburg was in Goor aanwezig op De Waerdenborch.

Van Zwanenburg: “Je kunt merken dat dit onderwerp echt speelt bij leerlingen van deze leeftijd, er was goede respons in de les.” Burgemeester Nauta vult aan: “Respect is een vast thema binnen het voortgezet onderwijs in onze gemeente. Leerlingen hebben hun eigen verhalen en gedachten en deelden die met elkaar. Mooi om daar bij te mogen zijn.”

De Week van Respect is een initiatief van de Respect Education Foundation. Dit jaar worden er 450 gastlessen gegeven door politici, sporters en andere betrokken Nederlanders. Tijdens de gastles gingen burgemeester Nauta en wethouder Van Zwanenburg met eerstejaars- en tweedejaarsleerlingen in gesprek over de actualiteit en urgentie van het onderwerp. Marjolein Albers, directeur van de organiserende Respect Education Foundation, REF: “Het onderwijs staat aan de basis voor de realisatie van een respectvolle samenleving. Op scholen komen zoveel culturen samen, waarbij ruimte is voor iedereen. Afkomst, sekse, huidskleur, seksuele geaardheid of geloof mogen daarbij geen rol spelen. Daarover wordt tijdens de Week van Respect vrijuit met elkaar gepraat. Daarnaast zet het blijvende karakter van een fysieke Respectzone op een school het onderwerp écht op de kaart.”

Respectzone

“Een Respectzone is een fysieke plek waar iedereen zich een jaar lang veilig en gewaardeerd voelt en waar lastige onderwerpen altijd besproken kunnen worden. Dit kan een klas zijn maar ook de hele school. Aan het eind van de les zijn een aantal kernwoorden geformuleerd over wat de respectzone op de eigen school inhoudt.” Burgemeester Nauta en wethouder Van Zwanenburg namen die kernwoorden mee terug naar het gemeentehuis en laten daar een mooi bord van maken, dat later in overleg met de docenten kan worden opgehangen op school. Marjolein Albers van de REF: “Dankzij de Respectzones verspreidt onze boodschap zich als een olievlek. Tijdens de Week van Respect is de challenge om 1.000 Respectzones op te starten, waarbij de jongeren zelf de spelregels bepalen en er vervolgens het hele jaar invulling aan geven.”

Foto: Pieter van Zwanenburg in Goor

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.