nu 13°
Weerbericht Delden
half bewolkt
02:00
11°
licht bewolkt
05:00
10°
half bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deldenaren willen kunstwerk nijntje pluis terugplaatsen

Terug

Deldenaren willen kunstwerk ‘Nijntje Pluis’ terugplaatsen

Ruim 20 jaar lang stond het kunstwerk ‘Vos en Nijntje’ bij de ingang van de Vossennoordschool aan de Averinkstraat in Delden. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Jac Maris en werd in 1975 aangekocht voor de opening van de toenmalige basisschool. In 1993 sloot de school de deuren en drie jaar later werd het pand door de gemeente Stad Delden verkocht aan de kinderopvang Catalpa. Het kunstwerk werd van de sokkel gehaald en verdween in de gemeentelijk opslag. In de jaren daarna werden meerdere pogingen ondernomen om ‘Vos en Nijntje’ te laten terugkeren in het straatbeeld. Onder andere de voormalig directeur van de Vossennoordschool Jan ten Broeke zette zich hiervoor in. De gemeente vond renovatie echter te duur en na de gemeentelijke herindeling raakte het beeld in de vergetelheid.

Nu er na jaren van onzekerheid een nieuwe functie is gevonden voor het pand aan de Averinkstraat, wordt opnieuw een actie opgestart om het kunstwerk van Jac Maris terug te plaatsen. Buurtbewoonster Riet de Roos en oud-directeur Jan ten Broeke hebben inmiddels tientallen handtekeningen van omwonenden verzameld. Veel Deldenaren mogen zich het beeld dan niet meer herinneren, de omwonenden zien het maar wat graag terugkeren.

Samen met een conservator van het Jac Maris museum heeft Riet de Roos onlangs een kijkje genomen bij het gietijzeren beeld. “Het staat buiten opgeslagen op de gemeentewerf in Bentelo”, vertelt de buurtbewoonster. “Dat is natuurlijk zonde van zo’n prachtig werk. Volgens de conservator is het zeker de moeite waard om het werk te laten restaureren. We willen nu een offerte laten maken door een bureau dat al eerder werken van Maris heeft gerestaureerd. Vervolgens gaan we kijken of het geld via fondsen of acties bijeen gebracht kan worden.” Het terugbrengen in originele staat zal naar verwachting enkele duizenden euro’s kosten. Voor de herplaatsing hebben de initiatiefnemers de hoek van de Averinkstraat met de Vossenbrinkweg in gedachten.”

Foto: onthulling beeld in 1975

advertenties

08 sep 2016

“Inmiddels heb ik als lid van de PvdA fractie ook schriftelijke vragen gesteld aan het college. De PvdA is van mening dat het een kunstwerk was in de openbare ruimte waar de gemeente veranrwoordelijk voor is ( beheer en onderhoud) en verzoekt het college i.o.m. omwonenden en nieuwe eigenaar tot herplaatsing over te gaan , bij het gebouw of elders in openbare ruimte aldaar.”

Jan ter Avest 08-09-2016 @ 15:34 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.