nu 19°
Weerbericht Delden
onbewolkt
11:00
24°
onbewolkt
14:00
28°
geheel bewolkt
17:00
28°
zwaar bewolkt
20:00
25°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deldense brandweerlieden ontvangen koninklijke onderscheiding

Terug

Deldense brandweerlieden ontvangen Koninklijke onderscheiding

De Deldense brandweerlieden Jos Freriksen en Gerard Efftink hebben op maandagavond uit handen van burgemeester Ellen Nauta een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Beide Deldenaren werden bij hun afscheid uit de repressieve dienst benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ellen Nauta: “De waardering voor jullie brandweerinzet gedurende ruim 20 jaar is groot. Waardering van jullie collega’s, van de inwoners van onze mooie gemeente, van het college van B&W en de gemeenteraad. Maar ook waardering van Zijne Majesteit de Koning voor jullie trouwe brandweerdienst.”

Burgemeester Nauta blikte op de avond terug op de vele dienstjaren van de brandweermannen. Jos Freriksen kwam op 1 april 1994 als aspirant brandwacht bij de brandweer van de voormalige gemeente Ambt Delden. De keuze viel op Ambt Delden omdat de kazerne zich praktisch zijn voormalige werk bevond. “Als de pieper dan ging, kon je het werk zo laten vallen en was je pijlsnel in de kazerne”, zo blikte Nauta terug.

Toen de brandweerposten van Ambt en Stad Delden in 2005 werden samengevoegd tot één brandweerpost Delden, ging Freriksen mee naar deze nieuw samengestelde post. “In de loop der jaren heb je de nodige opleidingen en trainingen gevolgd en ben je diverse keren bevorderd. Bovendien heb je je nog een tijd voor de bedrijfsbrandweer van het huidige Elementis ingezet.”

“Jos, je hebt vele uitrukken meegemaakt, grote en kleine. Uitrukken die de nodige indrukken achtergelaten zullen hebben. De vuurwerkramp in Enschede is er daar ongetwijfeld één van. Dankjewel voor je inzet gedurende 22 jaar voor onze brandweer!”

Gerard Efftink trad op 1 september 1995 in dienst van de vrijwillige brandweer van toen nog Stad Delden. “Ook jij had het ‘geluk’ dat de kazerne destijds op heel korte afstand van je eigen modewinkel was gelegen. Hierdoor was je vaak snel ter plaatse en paraat voor de eerste uitruk. Maar ook na de verhuizing naar de huidige locatie bleef je streven naar een snelle opkomst. Vaak met succes. Razendsnel en een uitermate gedreven brandweerman.”

Per 1 januari 2017 heeft Efftink, na 21 jaar, ontslag van de vrijwillige brandweer aangevraagd en verkregen. “Ook jij hebt in die 21 jaar verschillende opleidingen en trainingen met succes gevolgd, met de daarbij behorende bevorderingen uiteraard. Waar jij ook succes mee had, is het organiseren van feestjes, de ‘mannendagen’ en andere uitjes. Niet alleen onvergetelijk voor jullie eigen deelnemers, ook onvergetelijk voor de mensen op de locaties waar jullie te gast waren. Ik kan me van vorig jaar nog een aantal fotobeelden herinneren van dit soort uitjes. Geweldig! Juist de ontspanning met elkaar is zo belangrijk om het moeilijke en moedige werk te kunnen blijven doen.”

Jubilea, diploma's, oorkonde en afscheid

Op de avond was er ook aandacht voor de brandweerjubilea van Bjorn Koehl en Jan Blekkenhorst (12,5 jaar), Engelbert Workel (20 jaar), Hennie Raanhuis (25 jaar), Berjan Vrielink (30 jaar) en Gerard en Jos Vehof (40 jaar).

Vrijwilligersoorkonde

Gerrit Bultman ontving verder een vrijwilligersoorkonde.

Diploma Manschap A

Leonie Zengerink, Nick Meen, Mike Geerdink behaalden hun Diploma Manschap A.

Afscheid

Naast Jos Freriksen en Gerard Efftink namen ook Gerard Vehof en Harrie Freriksen afscheid op deze avond.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.