nu 17°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

duizenden mensen nemen kijkje bij statieberline in oranjerie twickel

Terug

Duizenden mensen nemen kijkje bij Statieberline in Oranjerie Twickel

Ieder jaar houdt de stichting Twickel een speciale tentoonstelling in de Oranjerie op het landgoed. Het onderwerp heeft altijd een link met Twickel of de omgeving. Dit jaar werd ervoor gekozen om de recent gerestaureerde Statieberline te tonen aan het publiek. Ruim 10.000 mensen maakten gebruik van deze kans en namen een kijkje bij het bijzondere rijtuig.

De meeste mensen als onderdeel van een bezoekje aan de tuinen, maar er kwamen ook bezoekers speciaal naar Twickel om de Statieberline te zien. “Wij zijn erg tevreden over de grote interesse in de expositie”, zo laat de stichting Twickel weten. “Ook de reacties van de mensen waren erg positief. Het is toch een zeer bijzonder rijtuig, het oudste in zijn soort.”

Eind september werd de tentoonstelling gesloten en afgelopen week kreeg het rijtuig een plekje in het koetshuis van Twickel. Hier zal het onder andere te zien zijn tijdens de Open Monumentendagen.

Statieberline

Rond 1825 kocht de weduwe Sophia gravin Van Wassenaer Obdam het bijzondere rijtuig. Deze zogenaamde Statieberline was na een lang verblijf op Huis Ruurlo sinds 1962 ondergebracht in het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek, en is het oudst bekende rijtuig in zijn soort. Het verkeerde echter in slechte staat. Dankzij financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds en de Stichting Twickel werd dit belangrijke rijtuig volledig gerestaureerd.

Foto's: Alexander van den Tweel

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.