nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

gemeente wil ook centraal stemmen tellen tijdens tweede kamer verkiezingen

Terug

Gemeente wil ook centraal stemmen tellen tijdens Tweede Kamer verkiezingen

Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in 2017 de stemmen centraal te tellen. Dit betekent dat stembureaus in de gemeenten alleen het aantal stemmen tellen dat is uitgebracht op een bepaalde partij, en nog niet op welke specifieke kandidaten gestemd is. Dit heet tellen op lijstniveau. Met deze uitkomst kan de gemeente op de verkiezingsavond de voorlopige uitslagen bekend maken. De volgende dag worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht op individuele kandidaten. Deze telling op kandidaat-niveau gebeurt op een centrale locatie, met frisse krachten en goede voorzieningen voor het tellen. Deze telling is zoals gebruikelijk openbaar.

“Besloten is de raad voor te stellen deel te nemen aan het experiment centrale stemopname tijdens de komende verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017”, zo laat het college weten. “Evenals bij de laatstgehouden verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschapsbestuur wil de gemeente meedoen aan het experiment centrale stemopneming. De ervaringen die in het verleden hierbij zijn opgedaan zijn zeer positief. Met name de verkiezing van de Tweede Kamer leent zich bij uitstek voor dit experiment. Er zullen waarschijnlijk zeer veel partijen, en daarmee ook veel kandidaten, meedoen aan de verkiezingen. Ook wordt een hoge opkomst verwacht. Een reguliere telling na sluiting van de stembureaus om 21.00 uur zal dan erg veel tijd vergen. Fouten door concentratieverlies en vermoeidheid liggen dan op de loer.”

Na sluiting van de stembureaus zal dus een eerste voorlopige telling van het aantal stemmen per lijst worden verricht. Na deze voorlopige telling worden de stembiljetten ingepakt en vervoerd naar een centrale tellocatie. “Er zal dus relatief snel een voorlopige uitslag op lijstniveau bekend zijn. Op de centrale tellocatie wordt de volgende dag de definitieve telling op kandidaatniveau verricht. De telling is openbaar en dus erg transparant. Verder wordt de telling uitgevoerd door mensen die niet al een lange verkiezingsdag achter de rug hebben.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.