nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

ingezonden huurwoningen zonder gas wie gaat de rekening betalen

Terug

Ingezonden: Huurwoningen zonder gas, wie gaat de rekening betalen?

Na de recente gebeurtenissen in Groningen gaat Nederland eerder dan gedacht afscheid nemen van het aardgas. De komende jaren zal de woningvoorraad in Nederland dus sneller ‘van het gas af’ gaan en energiezuinig worden gemaakt. Een enorme opgave waar gemeenten, woningcorporaties en huurders de komende vierjarige raadsperiode al mee te maken krijgen. Maar wie gaat deze ‘gasloze’ rekening betalen? Wat gaat dat een gemiddeld huishouden eigenlijk kosten? En kan iedereen dat betalen?

Het onderzoeksbureau Ecorys heeft berekend dat dit € 18.500 bedraagt voor een gemiddeld huishouden in een gemiddeld Nederlands rijtjeshuis. Dit geld gaat op aan een elektrische warmtepomp die de cv-ketel vervangt en aan isolatie. Dit bedrag rolt eruit wanneer minimaal 80 procent van de huishoudens los van het gas gaat (dagblad Trouw van 7 februari 2018).

Een forse investering die de meeste mensen niet zo van hun spaarrekening kunnen halen. Het Onderzoeksbureau CE Delft kwam vorig jaar ook tot de conclusie dat het klimaatbeleid, het verminderen van CO2-uitstoot, op de langere termijn de lagere inkomens harder treft. Deze lagere inkomens zijn merendeels huurders van sociale huurwoningen, die sinds de crisis al veel aan koopkracht hebben ingeleverd en daardoor moeite hebben maandelijks de huur te betalen. Volgens de Woonbond is in 2017 de armoede onder huurders dan ook flink toegenomen.

Ook dit jaar zijn de lagere-inkomensgroepen, zoals eenoudergezinnen, uitkeringsgerechtigden en AOW’ers, maandelijks meer geld kwijt aan boodschappen door de btw-verhoging, voor verwarming door stijging van de gasprijs en voor de zorgpremie. Volgens de Ouderenbond ANBO is dit € 445 per jaar. Ondanks de flinke economische groei worden deze lagere-inkomensgroepen ook dit jaar niet of nauwelijks gecompenseerd.

Woningcorporaties zijn bezig hun woningvoorraad voor 2050 energie- of CO2-neutraal te maken, maar een extra inzet is nodig om dit te halen. Grote belemmering daarbij is de door Rutte II ingevoerde door corporaties te betalen verhuurdersheffing. Deze middelen gaan naar Den Haag in plaats van dat ze kunnen worden besteed aan het ‘van het gas af’ halen van huurwoningen.

Ook zijn sinds de jaren zestig vele miljarden uit de aardgasbaten naar de staatskas gevloeid, zonder rekening te houden met de eindigheid van het aardgas en een noodzakelijke omschakeling naar andere energiedragers.

Dus het kan en mag niet de bedoeling zijn dat bewoners van huurwoningen ook nog eens opgezadeld worden met het betalen van de gasloze rekening. Dat was vijftig jaar geleden ook niet het geval, toen we de overstap maakten van het stadsgas naar het Groninger aardgas. Toen werden bijvoorbeeld in Rotterdam in vier jaar tijd, wijk voor wijk, alle gastoestellen gratis omgebouwd.

De Stentor meldde onlangs dat de steden Apeldoorn, Deventer, Zwolle en Zutphen gezamenlijk 40.000 huurwoningen van het gas af willen halen. Ze doen dat samen om kans te maken op Europese subsidie.

De vraag is wat de Gemeente Hof van Twente doet om te stimuleren dat sociale huurwoningen van het gas gehaald kunnen worden, betaalbaar blijven en niet boven de liberalisatiegrens uitkomen. Huurdersbelang Delden vindt dan ook dat de bal bij de nieuw te vormen Gemeenteraad van de Hof van Twente ligt. Het vraagt middels deze open brief aan alle Politieke Partijen om nog voor de verkiezingen van 21 maart a.s. een standpunt te formuleren dat bijdraagt aan het betaalbaar houden van sociale huurwoningen.

Huurdersbelang Delden zal het van het gas afhalen van huurwoningen in ieder geval in de gesprekken over de jaarlijkse prestatieafspraken met Wonen Delden en de Gemeente Hof van Twente inbrengen.

Bestuur Huurdersbelang Delden

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.