nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

ingezonden kerstkind tijn in de hoofdrol van modern kerstverhaal uit delden

Terug

Ingezonden: Kerstkind Tijn in de hoofdrol van modern kerstverhaal uit Delden

Karin Groenewegen- ter Morsche uit Delden heeft het inspirerende verhaal van Tijn (6) en zijn nagellakactie aangegrepen om een moderne versie van het kerstverhaal te schrijven. De kazernecoördinator zag op vrijdagavond van dichtbij hoeveel reacties en emoties de actie van de ongeneselijk zieke Tijn losmaakte toen de Deldense brandweerlieden hun nagels felrood lakten.

Tegen de TC Tubantia zegt ze het volgdene over haar kerstverhaal: "Ik heb dit verhaal gemaakt omdat ik zag wat er de afgelopen weken in Nederland gebeurde, en hoe Tijn de sfeer in Nederland veranderde. Onder al die woede, angst, twijfel en irritatie zit volgens mij nog steeds een hoop menselijke verbondenheid, en het is mooi dat het op deze manier, door de actie van Tijn, weer naar boven komt. De vergelijking met het kerstverhaal was toen snel gemaakt."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder het verhaal:

Er was eens een tijd, waarin een grote hoeveelheid mensen op de been was. Vanuit Aleppo, Idlib, Palmyra en tal van andere steden was men onderweg om zich te laten registreren. De reis was lang, koud, met kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen. Sommigen hadden het geluk om op een ezel te zitten rijden hun reis, maar de meesten moesten de reis afleggen op hun kapotgelopen schoenen. Voor de nacht gingen de meesten op zoek naar een herberg. Maar er was lang niet altijd plek. Soms omdat men de plek niet wilde maken voor de groep reizigers, en soms wilde men dat wel oprecht, maar was de groep zo groot dat het simpelweg niet paste om iedereen een plaatsje te geven in de herberg. Het was koud en guur…

En niet alleen daar was het koud en guur… ook in een deel van de wereld een heel eind verderop was het koud en guur. Niet omdat de mensen allemaal te voet op reis moesten. De meesten hadden een dak boven hun hoofd, voldoende te eten en warme kleding om hun lichaam. Maar desalniettemin was het guur. Hoe dat kwam? Er waaide een koude, snerpende wind. Een wind van angst voor verlies van het eigen land, een wind van angst en onvrede vanwege discriminatie, een wind van onzekerheid over de toekomst. Niet alleen de wind, maar ook de tijd was koud en guur. Het leek wel een soort ijstijd. Met politieke onrust in de wereld, oorlogen, vluchtelingen, aanslagen op onschuldige burgers. De herders, die de kuddes leidden, zowel in het land zelf als in een aantal kerken en op andere plaatsen, zagen het licht soms niet meer. De kudde begon te dwalen, de schapen begonnen te mekkeren en hier en daar zelfs met elkaar te vechten.

En midden in die duisternis, verscheen er ineens een wit licht aan de hemel. Of het een voorbijkomend vliegtuig was, een meteoriet, een engel of Marco Borsato, wie zal het zeggen? Maar in het licht hoorden sommige mensen een boodschap gefluisterd: het komt goed! Er komt verandering! Er is altijd een puntje van licht! De mensen die deze boodschap hoorden, gingen op weg. Wijzen uit het oosten, herders, schapen en alles daar tussenin, gingen op zoek naar het licht. De ster straalde in het zuiden van het land, wat vreemd was en enigszins tegen eeuwenoude voorspellingen in. Maar vol hoop en vertrouwen gingen zij toch op weg. Het licht werd steeds sterker, tot men kwam op een groot plein.

Daar zag men het: een klein gebouwtje, niet groter dan een stal. Eten was er niet, en toch was het er meer dan fijn. Van alle kanten straalde het licht, wat niet vreemd was omdat het gebouwtje van glas was gemaakt. In het gebouwtje zag je ze zitten: twee volwassenen, een man en iemand met lang haar… en een kind. Een kind, kwetsbaar en hulpeloos, omdat geen arts hem meer kon helpen. Maar ook krachtig en sterk, met een eeuwenoude boodschap: Hoe moeilijk je het ook hebt in je eigen leven, hoe donker ook de nacht, je kunt altijd een lichtje zijn voor een ander. Dat kerstkind, Tijn, liet de wind draaien. Plotseling stak er een hartverwarmende wind op vanuit het zuiden, die het land overspoelde. Bouwvakkers, bekende Nederlanders, politici, huisvrouwen, brandweermannen, politieagenten, moslims, christenen, herders, schapen en wijzen, allen begonnen hun nagels of hoefjes te lakken.

Niet alleen om geld in te zamelen voor zieke kinderen aan de andere kant van de wereld, maar vooral om zich aan te sluiten bij de kerstbeweging die Tijn in gang had gezet: een beweging van verbondenheid, licht, hoop, vertrouwen en hoe donker het ook is, toch nog iets doen voor een ander. En die nacht gebeurde er een wonder: het kleine kwetsbare kind, redde met hulp van vele miljoenen mensen, het leven van meer dan 250.000 kinderen met longontsteking, waarmee hij zich onsterfelijke belangrijk had gemaakt. En in die nacht kregen al die mensen dezelfde droom, waarin zij gewaarschuwd werden niet terug te keren via de weg waarop zij gekomen waren, maar te kiezen voor een andere weg.

De weg van vrede, verbondenheid en het geloof in elkaar. En zo bleef het nog heel lang kerstmis. Fijne feestdagen allemaal!

advertenties

25 dec 2016

“Klasse geschreven Karin”

Hans 25-12-2016 @ 18:46 | 0 | rapporteer

Reageren

25 dec 2016

“Fantastisch stuk, echt prachtig.
Wat ik niet snap, de statistieken geven een ander beeld van deze reizigers... geen vrouwen en kinderen en ouderen, maar voornamelijk jonge mannen...
Bedoeling is goed, maar niet ten koste van de kerstgedachte de waarheid verdraaien.”

Bennie 25-12-2016 @ 21:23 | 0 | rapporteer

Reageren

26 dec 2016

“Ach Bennie toch,,,
Maar ik hoop natuurlijk dat jij je hoefjes ook hebt gelakt.”

Bennie2 26-12-2016 @ 00:50 | 0 | rapporteer

Reageren

27 dec 2016

“Ontroerend hoe je het verhaal geschreven hebt Karin met deze actuele onderwerpen. Elkaar bewust maken van de nood in deze wereld. Bovendien is dit een tijd van onzekerheid en onrust en "ik" gericht zijn.. Laten we met elkaar proberen deze gedachte te volgen en een vriend of buurman hierbij meenemen, dan worden misschien de mensen in de wereld en om ons heen weer een beetje blij en gelukkig. Dat is mijn wens voor 2017.”

Ria 27-12-2016 @ 16:19 | 0 | rapporteer

Reageren

27 dec 2016

“Beste,
Wat mij vooral stoort is dat de indruk gewekt wordt dat in Nederland een gure (lees rechtse) wind waait.
Al die zielige mensen uit die arme landen dienen voorzien te worden van bed. bad en brood. Denk je hier anders over - je bent een racist. Maar die gewekte indruk is vals, nederland heeft al honderdduizenden van deze mensen opgenomen. En helaas is het geen afspiegeling van de landen waar ze vandaan komen, mannen vrouwen en kinderen, het zijn voornamelijk mannen, twintigers. En meeste van deze mensen zijn moslim, en dat is waar het echt mis gaat.
Islam is een mono cultuur, waar meerderheid moslims zijn, is geen plek voor andere culturen/geloven,in oa meerdere moslim landen worden Christenen vervolgd - tot de dood, maar dit haalt de staatsomroep niet in Nederland, hooguit kun je eea terug vinden op internet.
Open je ogen, lees je eens in, We zijn allemaal mensen, maar niet allemaal kinderen van God ”

Bennie 27-12-2016 @ 23:53 | 0 | rapporteer

Reageren

28 dec 2016

“Mooi dat we Bennie hebben. Hij kan eenvoudig selekteren wie kind van god is en wie niet. Go Bennie go!”

D.Rup 28-12-2016 @ 23:14 | 0 | rapporteer

Reageren

28 dec 2016

“Hé Bennie, was nou maar naar Specsavers gegaan”

D.Rup 28-12-2016 @ 23:18 | 0 | rapporteer

Reageren

29 dec 2016

“Hey Bennie... ben je wel eens in een Moslim land geweest? Gezien je uitspraken heb je je kennis vooral vanachter je beeldscherm opgedaan. Dat is natuurlijk niet erg, maar weet je eigen kennis dan wel op waarde te schatten.
Als je toevallig in Griekenland bent geweest onlangs, bijvoorbeeld op het mooie eiland Samos (tip, sowieso!) dan had je met eigen ogen kunnen zien dat er net zoveel vrouwen en kinderen als jonge mannen vluchten... fysiek gezien is het natuurlijk logisch dat jonge mannen verder komen dan vrouwen en kinderen, dat zou jouw vertekende beeld op de werkelijkheid kunnen ondersteunen.
Je noemt Islam vervolgens een mono cultuur. Jij, met al je kennis, weet natuurlijk dat Islam geen cultuur is, maar een geloofsovertuiging. Helaas inderdaad wel eentje met volgelingen die geloven dat alle andere geloven slecht zijn... gelukkig voor ons zijn dat maar kleine groepen naast het grote geheel. Als je echt iets van de Islam zou weten dan zou je weten dat het een veel toleranter geloof is dan je zou denken. Eigenlijk net zo tolerant als ons Christendom. Het zijn vooral de excessen die veel geluid maken en oproepen tot een Jihad, maar je bent de kruistochten toch niet vergeten Bennie? Christenen waren (en zijn) geen haar beter. Een goede conclusie zou wel kunnen zijn dat geloof soms meer kapot maakt dan je lief is... omdat het mensen zijn die geloven en mensen altijd mensen zullen zijn.
Denk je nu werkelijk dat als je met de Imam van een normale moskee gaat praten dat die niet net zo veroordelend zal zijn op wat er in bepaalde streken gebeurt als dat jij dat bent? Denk je nu werkelijk dat zogenaamde moslims die christenen vermoorden niet een andere reden hadden gevonden als geloof geen rol had gespeeld?
Mensen zullen altijd mensen zijn. In sommige landen slaan ze elkaar de kop... en in de meer ontwikkelde landen stigmatiseren we ze op het internet 🙂”

Jeroen 29-12-2016 @ 11:09 | 0 | rapporteer

Reageren

30 dec 2016

“Ha Jeroen,
Allereerst begin je over moslimlanden - ja genoeg geweest. Voorbeeld Iran, een ooit westers land, modern, techniek etc etc. Nu heerst er een Islamitische dictatuur. Vrouwen die te westers gekleed gaan, zweepslagen en voor enkele jaren de bak in, mensen worden opgehangen aan hijskranen - recent nog live gezien.
In turkije zie je nu hetzelfde gebeuren. Van een door Ataturk gemaakte seculiere republiek, nu veranderd oa Erdogan dit mooie seculiere land in een Islamitische staat. Iedereen is straks monddood, en men word geregeerd door een regime van angst. De gematigden durven niets te zeggen, je kunt tenslotte zomaar verdwijnen.
Bovenstaande zag je in meerdere landen gebeuren in het MO.
Over de vluchtelingen kun je lang en breed discussieren, feit is simpelweg dat het gros economische vluchteling is - cijfers nu eindelijk in NL erkent, dus geen onderbuik gevoelens. Tuurlijk moet men de echte vluchtelingen helpen, maar zoals bekend - dat moet je als 1 europa / regio regelen. Omliggende islamitische buurlanden (oa UAE) hebben 0,0 vluchtelingen opgenomen - cijfers te checken via Amnesty.
Wat ik jammer vind is zodra het over dit onderwerp gaat, je niet tegen mag zijn of je bedenkingen mag hebben, word je weg gezet als een islamofoob/racist etc. , terwijl de praktijk laat zien dat de huidige situatie onhoudbaar is.
hartelijke groeten, en fijne dagen - en een goede discussie altijd welkom!”

Bennie 30-12-2016 @ 12:34 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.