nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

inwoners aan het woord komst nieuwe sporthal noodzakelijk voor sportieve toekomst delden

Terug

Inwoners aan het woord: ‘Komst nieuwe sporthal noodzakelijk voor sportieve toekomst Delden’

Nieuws uit Delden is in 2014 gestart met een item waarbij de inwoners van Delden en omstreken de gelegenheid krijgen om een artikel, een column of een andere tekst in te sturen. Wij willen onze lezers daarmee een platform bieden om aan te geven hoe zijn over bepaalde dingen denken die in Delden spelen.

De berichten mogen gestuurd worden in een reactie op een politieke beslissing of uit ergernis over een bepaalde situatie in Delden. Ook is het mogelijk om iemand in het zonnetje te zetten of te bedanken voor bewezen diensten. Wij vragen enkel dat de schrijvers op een respectvolle manier met de mogelijkheid omgaan. Kwetsende en beledigende stukken zullen niet in aanmerking komen voor plaatsing.

Bent u het ergens niet mee eens of wilt u iemand op een speciale manier aandacht geven of bedanken? Laat het ons dan weten via redactie@nieuwsuitdelden.nl


Aan alle inwoners van Delden,

“Het jaar 2025: kinderen en volwassenen in Delden kunnen niet meer kiezen uit een breed aanbod van buiten- en binnensport in hun woonplaats. Slechts een handje vol sportverenigingen bestaat nog. Voor alle andere sporten moeten zij wekelijks naar één van de omliggende plaatsen.” Een negatief sprookje? Nee, helaas niet! Als we nu als inwoners van Delden niet massaal achter de plannen en noodzaak voor de nieuwe sporthal gaan staan, wordt dit waarschijnlijk de werkelijkheid. En daar willen wij, als vertegenwoordigers van Volleybalvereniging Devoc, alles aan doen om dat te voorkomen. U toch ook?

Waarom?

Wij zijn Lisette Hesselink en Anniek van Diggele en wij zijn enkele maanden geleden enthousiast gestart als voorzitter respectievelijk vicevoorzitter van een prachtige volleybalvereniging met zo’n 225 leden. Wat wij de afgelopen maanden helaas hebben moeten constateren, is dat de huidige sporthal de Reiger niet langer voldoet aan de vraag en wensen van onze leden. Dit om uiteenlopende redenen, waaronder:

  • Er is een (groot) gebrek aan zaalcapaciteit;
  • De sporthal voldoet niet aan de (wedstrijd)eisen van de Volleybalbond;
  • De (vloer van de) sporthal is blessuregevoelig;
  • De tribunes zijn onveilig.

Welke gevolgen deze mankementen hebben voor onze vereniging, lichten wij hieronder kort toe.

Gebrek aan zaalcapaciteit

Het gebrek aan zaalcapaciteit staat in de weg aan de groei van de vereniging zowel qua niveau als qua aantal teams. Het gebrek aan zaalcapaciteit zorgt elk jaar weer voor problemen bij de planning. Temeer omdat de beschikbare zaalruimte moet worden verdeeld onder veel (sport)verenigingen.

Doordat er op de gangbare tijden te weinig zaalruimte beschikbaar is, kunnen onze teams niet zo veel of zo lang trainen als zij graag zouden willen. Dit levert natuurlijk ontevredenheid bij de leden op. Dat wordt versterkt omdat het niveau van de teams stagneert doordat zij niet meer trainingsuren kunnen maken. Het gevolg is dat talentvolle (jeugd)leden die op hoger niveau willen spelen zich gedwongen zien zich aan te melden bij andere verenigingen.

Het gebrek aan zaalcapaciteit maakt ook verdere groei van onze vereniging niet meer mogelijk. Omdat het oprichten van een nieuw, extra, team qua zaalcapaciteit niet mogelijk is, spelen er nu soms wel 12 spelers in één team (voor uw beeld; tijdens een wedstrijd staan er 6 spelers in het veld). U kunt zich voorstellen dat dit het speelplezier niet ten goede komt. Een dubbele teambezetting betekent immers dat er een volledig team aan de kant zit tijdens een wedstrijd en maakt dat er niet altijd plaats is voor nieuwe leden.

Tot onze grote vreugde zal ons Heren 1 team dit jaar, zoals het er nu uit ziet, promoveren; een geweldig resultaat waar we als vereniging erg blij mee zijn. Helaas geeft het vanwege de zaalproblematiek een enorme uitdaging voor de planning van de andere wedstrijden. Omdat Heren 1 (vanuit de Volleybalbond) verplicht op ‘centrecourt’ moet spelen (dit is een groot veld over vrijwel de volledige breedte van de sporthal), zijn de andere velden op hetzelfde tijdstip niet beschikbaar. Niet te vergeten dat ook het maken van een trainingsrooster elk jaar, juist vanwege de beperkte zaalcapaciteit, weer een drama is. Kortom: de zaalcapaciteit staat de ontwikkeling van de vereniging in de weg.

Faciliteiten van de zaal

Ook de faciliteiten van de sporthal laten ernstig te wensen over. Zo heeft de tribune helaas geen capaciteit voor veel bezoekers. Een nog ernstiger probleem is dat de tribune in de huidige vorm onveilig is voor met name jeugdige bezoekers. Verder zorgt ook de (betonnen) vloer zonder demping van de huidige sporthal tot veel (volleybal)blessures. Tot slot voldoet de huidige sporthal op veel punten niet aan de eisen van de Volleybalbond; een te laag plafond, geen uitloopvelden, te hoog geluidsniveau in de hal, te weinig ruimte om het veld etc.

Laat uw stem horen!

Kortom: de huidige sportfaciliteiten zijn onvoldoende. En hiervoor heeft u enkel nog de problematiek gelezen waar onze volleybalvereniging mee geconfronteerd wordt. Het behoeft geen uitleg dat ook de andere (sport)verenigingen (andere) problemen ervaren. Voor het behoud van een divers sportief aanbod voor jong en oud in ons mooie Delden is het dan ook noodzakelijk dat een nieuwe (multifunctionele) sporthal gebouwd wordt. De plannen voor deze multifunctionele sporthal en vergaande samenwerking tussen de verenigingen (‘sportpark De Mors’) zijn vergevorderd, maar hebben wel de steun nodig van zoveel mogelijk inwoners van Delden. Om ervoor te zorgen dat deze droom ook werkelijkheid wordt, is het van groot belang dat de inwoners van Delden hun stem laten horen. Houd daarom het nieuws en (social) media in de gaten voor de laatste berichtgeving.

Alvast hartelijk dank namens het bestuur en alle leden van Volleybalvereniging Devoc

Sportieve groet,

Lisette Hesselink en Anniek van Diggele

advertenties

20 apr 2017

“Jullie als vertegenwoordigers van Devos laten blijken dat
1. Er te weinig zaalcapaciteit is.
Uit (aan)tekeningen valt te lezen dat de zaal een gelijk aantal velden krijgt. De capaciteit word dus niet vergroot. Een oplossing zou zijn te ruilen met andere verenigingen of uren over te nemen. Gezien de bevolkingskrimp die nu al gaande is, zullen verenigingen over het algemeen minder leden krijgen, uitzonderingen daar gelaten, dus de capaciteit word op natuurlijke wijze weer vergroot.
2. De hal niet voldoet aan de eisen van de bond.
A. Plafond hoogte van 7 meter vrij speelruimte voldoet wel aan de eisen van de volleybal bond. Zie NEVOBO spelreglement 1.1. Dat er geen uitloopveld is kan ik begrijpen. Echter de hele hal wordt gebruikt om te spelen. Als er een hal word neergezet met meer velden zodat er een uitloopveld gecreëerd word dan zal, in de praktijk, ook dat veld gebruikt gaan worden voor wedstrijden als er een gebrek aan ruimte ontstaat.
B. Het geluidsniveau voldoet aan de eis van 1,3 sec nagalm. Daar kan niet aan gesleuteld worden in een sporthal. Tenzij er demping aan het plafond word gemonteerd maar dan zit men met de vrije speelhoogte van 7 meter. Dat er te weinig ruimte om het veld is dat is waar. Dit kan verholpen worden door de muren naar buiten te plaatsen zodat deze recht onder het dak komen te staan en niet zoals nu 1,5 meter terug is geplaatst. (dit was de afmeting van de oude manege) Hierdoor creëert men ruimte voor uitloop en warmlopen.
3. Publiek
A. De tribune zou een gevaar opleveren voor jeugdige bezoekers. Zijn kinderen van tegenwoordig anders dan kinderen van 35 jaar geleden? Vallen deze spontaan naar beneden? Hoe vaak is dit gebeurd? Waarom is er nooit iets over gezegd en moet dit dan geen verboden gebied worden voor kinderen als dit werkelijk zo gevaarlijk is?! Vangnetten plaatsen?
B. Bezoekers capaciteit is te weinig.
De aantallen bezoekers kunnen hier ruimschoots gebruik van maken. Er is nog nooit een “uitverkocht huis” geweest.
4. Vloer
De vloer is blessure gevoelig. Waarom klagen andere verenigingen daar nooit over? De toplaag is dempend en speciaal voor sporten gemaakt lijkt mij. Hoeveel geblesseerden komen er wekelijks van het veld? Met welke oorzaak?

Waarom moet de nieuwe sporthal op de mors komen? Centraal in Delden is toch ideaal voor iedereen. Dhr. Ros van de Hooyerinkschool heeft laten weten de kinderen niet wekelijks naar de Mors kan laat lopen gezien de tijd die dit vergt. Dus voor deze kinderen geen verplichte gymlessen meer.
Wordt er toch een nieuwe hal gebouwd.
In de toekomst zal de Nutsschool worden afgebroken. Dit is een uitstekende plek voor de nieuwe sporthal. Eventueel kan de Reigerstraat verlegt worden naar het spoor, daar waar nu de sporthal staat, waardoor er ruimte genoeg is voor een sporthal en alle faciliteiten er omheen.

Toon Nijland 20-04-2017 @ 13:32 | 3 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.