nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
17°
geheel bewolkt
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°
zwaar bewolkt
05:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

inwoners aan het woordwie kende de oude eschmolen

Terug

Inwoners aan het woord - Wie kende de oude Eschmolen?

Nieuws uit Delden is in 2014 gestart met een item waarbij de inwoners van Delden en omstreken de gelegenheid krijgen om een artikel, een column of een andere tekst in te sturen. Wij willen onze lezers daarmee een platform bieden om aan te geven hoe zijn over bepaalde dingen denken die in Delden spelen.

De berichten mogen gestuurd worden in een reactie op een politieke beslissing of uit ergernis over een bepaalde situatie in Delden. Ook is het mogelijk om iemand in het zonnetje te zetten of te bedanken voor bewezen diensten. Wij vragen enkel dat de schrijvers op een respectvolle manier met de mogelijkheid omgaan. Kwetsende en beledigende stukken zullen niet in aanmerking komen voor plaatsing.

Bent u het ergens niet mee eens of wilt u iemand op een speciale manier aandacht geven of bedanken? Laat het ons dan weten via redactie@nieuwsuitdelden.nl


Wie kende de oude Eschmolen?

Nu de herbouw van de Eschmolen in Delden steeds dichterbij komt, horen we geregeld verhalen van mensen die de molen nog gekend hebben en daar graag over praten. Hoewel de molen 58 jaar geleden door brand verloren ging, zijn dat verhalen die men nooit meer vergeet. Velen weten nu nog te vertellen wat ze deden op de dag van de brand, 28 juli 1959, een hete zomerdag. Een groot aantal Deldenaren ging kijken en was ontzet toen de brandende balken om een denkbeeldige as draaiden en de molen instortte. In de voorafgaande jaren klommen er vaak jongens in, want wie bovenin zat kon ver kijken, zelfs de pas gebouwde televisietoren van Markelo was te zien. Op de foto zien we kwajongens op de Eschmolen, enkele maanden vóór de fatale brand. Voor de fotograaf waren ze niet bang, maar als er een agent aan kwam gingen ze snel naar de andere kant en lieten zich over het riet naar de grond zakken om vervolgens weg te hollen.

Omdat ik op korte afstand van de molen woonde heb ik veel gezien. Ongetwijfeld hebben jonge stellen afspraken gemaakt bij de molen; we horen graag hun verhalen. Ook al zag de molen er in onze tijd verwaarloosd uit, het was eeuwenlang een middelpunt van ontmoetingen en afspraken.

De Stichting Eschmolen Delden roept ook Deldenaren op die in andere plaatsen wonen om hun verhaal door te geven, zodat het bewaard blijft en gedeeld kan worden met velen bij de toekomstige activiteiten in en om de nieuwe Eschmolen.

Derk Rouwhorst, Noorderhagen 56, 7491 AS Delden, 074-3763600, derkrouwhorst@hotmail.com

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.